В Бразилия радостта е двойна - отборът хем се класира за осминафиналите на Световното първенство по футбол, хем няма да играе срещу Германия.

Това става ясно от медиите в най-голямата латиноамериканска държава. И от атмосферата в Русия.

Съществуваше реална възможност двата тима да се срещнат още на осминафиналите. Това щеше да бъде факт, ако единият отбор бе първи в своята група, а другият - втори.

Никой обаче не желаеше такъв сблъсък на толкова ранен етап от мондиала. Изглежда, такава вероятност притесняваше повече бразилците. И неслучайно - преди 4 години те бяха разгромени пред собствената си публика с 1:7 на полуфинала на "Маракана" в Рио. А след това Германия стана световен шампион.

Спортното издание "Лансе" се подигра със стар туит на Тони Кроос, с който той честитеше на бразилците 2017 г. Вместо последните две цифри полузащитникът, отбелязал два гола в онзи знаменит мач, бе сложил знамената на Бразилия и Германия.

Сега пък "Лансе" му честити 2018 г. Но вместо първите две цифри са знамената на Южна Корея и Германия. Вчера азиатците победиха първенците на планетата с 2:0.

Бурна радост настана и сред бразилските запалянковци в Москва. Разпространен бе видеоклип как "торсидата" пее:

"Сами Кедира и Тони Кроос, о, Мюлер чао, Мюлер чао, Мюлер чао, чао, чао."

Мелодията е на изестната италианска песен "Бела чао". И тримата "герои" на песента разплакаха с голове Бразилия през 2014 г.

Същевременно най-после бразилските медии похвалиха "селесао" заради играта. Вчера тимът категорично надигра Сърбия с 2:0 и се класира първи в групата си.

Бразилия играе изключително силно и в двете половини на терена - чуждата и своята. И това я прави много трудна за побеждаване и страшно неудобен съперник за всички, коментира в. "О Глобо".

Отзад са Тиаго Силва, Каземиро и Миранда, които дават всичко от себе си, за да спрат атаките на противника. Отпред са Неймар и Коутиньо, които във всяка секунда са в състояние да създадат смъртоносна опасност за съперника. Отборът е страховит в тази част на полето, в която се решава мачът. И по този начин бразилците побеждават с нещо, което не може да се срещне у другите отбори на мондиала - техническо превъзходство в двете половини.

Петкратните световни шампиони са опасни дори тогава, когато не владеят тактически играта. Това пролича в отрязъка от време между двата гола. Но тогава дойде часът на Тиаго Силва, който се превърна в гигант, отбелязва "О Глобо".

Бразилия се лиши вчера още в началото на двубоя от Марсело, който получи контузия. Така тимът играе без двамата си крайни защитници, които бяха титуляри в схемата на треньора Тите. Другият е отпадналият от мондиала също заради контузия Дани Алвеш. Филипе Луис, който смени Марсело, обаче бе много сигурен.

Единствено Габриел Жезус продължава с колебливите си изяви и играе под възможностите си.

Дължимото на бразилската защита отдава и испанският "Марка" - най-тиражният спортен всекидневник в света.

Създадените пред вратата на "селесао" голови възможности на това Световно първенство се броят на пръстите на едната ръка. И вратарят Алисон се превърна в един изключително скъп зрител, пише вестникът. Вчера той бе за първи път притеснен чак в 60-ата минута, когато Митрович отправи удар с глава към него.

Бразилците победиха, без да рискуват излишно и без да угаждат на тези, които изпитват носталгия по jogo bonito - красивата игра от 80-те години на ХХ век, с която тимът радваше окото, но не спечели нито една титла.

А лидерът на Бразилия и вчера не бе Неймар, а Коутиньо, който се раздаде от първата до последната минута.

Добра новина е също фактът, че контузията на Марсело не е сериозна. Той сам поиска смяна, тъй като се оказа, че е получил мускулен спазъм в гръбначния стълб. И макар че едва ходеше на излизане, по-късно се почувства доста по-добре.