"Чак пък режим на тока... Струва ми се малко вероятно". Това заяви пред БГНЕС енергийният експерт и бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев.

Така той коментира твърденията на вицепремиера Екатерина Захариева, че страната е заплашена от спиране на електричеството през есенния и зимен период.

Куюмджиев припомни, че има достатъчно производствени мощности при достатъчно ниско потребление. "Дори с износа, който е максимален към момента, имаме резерви в производствените мощности. Не виждам причина на този етап да се говори за такива катастрофални сценарии като режим на тока", казва той.

Социалистът коментира и идеята за енергиен борд: "В България, когато някой иска да направи някаква далавера и да скрие нещо от обществото, се правят работни групи, крият се зад международни изследвания, викат се експерти и се прави нещо подобно на енергиен борд. Абсурдна теза, защото в България си имаме достатъчно добри и можещи специалисти", заяви Куюмджиев и даде за пример енергийната стратегия, която била изготвена от най-добрите наши енергийни експерти, без да се влагат политически пристрастия. "Нека я приложат. Защо им е енергиен борд? Освен за да прикрият някакви далавери и някакъв опит за измама и кражба на колосални суми пари", добави той.