Кметът на Смолян Николай Мелемов обяви бедствено положение от 11.30 часа днес заради прелялата на няколко места река Черна. Кризисният щаб на общината и в момента заседава, като в него участват и директорите на ОДМВР и РЗПБЗН в Смолян. Екипи изграждат спешни диги по реката. Започнало е принудително изпускане на язовирите "Доспат" и "Цанков камък" в област Смолян, но няма опасност за населението, съобщи заместник областният управител Адриян Петров. Свлачище е спряло за кратко тази сутрин движението по пътя за село Чокманово, но багери вече го разчистват.

"Бях информиран, че Кризисният щаб при община Смолян е взел решение да обяви бедствено положение и причината са обилните валежи и излизането на реките на много места в рамките на областния град. Най-напред в "Устово", където се събират река Черна и река Бяла, а след това и на много места, през които преминава коритото. В момента няма бедстващи хора. Тези, които живеят в близост до реките, са предупредени. Мобилизират се доброволци и техника, за да започне както изграждането на диги, така и разчистване на реките", коментира областният управител на Смолян Недялко Славов пред БНР.

Частично е прекъснато електрозахранването в квартал „Устово“. В момента интензивен дъжд вали на територията на цялата област. Повишени са нивата на всички реки в региона. 

Започнало е принудително изпускане на язовирите „Доспат“ и „Цанков камък“ в област Смолян, но няма опасност за населението, съобщи заместник областният управител Адриян Петров. Дъждът е активизирал множество свлачища в общината. Свлачище спря за кратко тази сутрин движението по пътя за смолянското село Чокманово. На мястото на блокирания пътен участък има багери, които го разчистват. Река Чая повиши значително нивото си и има опасност да бъде залята църквата "Света Богородица" в Чепеларе: 

"Големият проблем в момента е в района на Чепеларе. На едно място в самия град реката започва да излиза от коритото. Там е изпратена тежка техника, която да насипе коритото, за да не позволи водата да излезе и да застраши близка детска градина и църква. Пратена е техника да разчиства и пътя за село Зорница заради активирало се свлачище. В Сърница е паднала стена. Кметът е изпратил техника, която да разчиства. В областния град се работи на различни места и се наблюдава нивото на река Черна. В село Смилян имаме сигнал за къща, в която започва да влиза водата. Ще изпратим екип на пожарната, за да укрепят поне временно самия бряг."

Оранжев код за интензивни валежи e обявен за днес в цяла България с изключение на област Видин, където кодът е жълт, а в Смолян - червен. Очакват се количества до 50 л/кв.м, а в отделни райони - и повече.

Град Съединение е изправен пред бедствено положение заради пороите по улиците, тъй като градът няма канализация, където да се отича водата, и на места е стигнала 40 см. Под ръководството на кмета Атанас Балкански заседава оперативен щаб, който обсъжда какви мерки да се предприемат. Най- тежка е ситуацията в южната част на града, който няма канализация и водата се събира там. Има наводнени дворове, а улиците са под вода. Кметът Атанас Балкански съобщи, че се  покачва и  нивото на река Потока, като по тази причина се наблюдава индустриалната зона.

Кметът на Чепеларе Славка Чакърова съобщи, че в резултат на обилните дъждове са се активизирали опасни свлачища. По думите ѝ има три критични точки - свлачище на пътя към село Зорница, свлачище към село Забърдо и повишено ниво на река Чая.

Според Чакърова в района около църквата "Света Богородица" единият бряг на реката е полегат и на него няма изградена подпорна стена - там има опасност реката да залее пътя и обектите наблизо.

За пореден ден целият състав на пожарната служба в страната, включително свободният от дежурство, е в готовност да реагира на извънредни ситуации, резултат от тежката метеорологична обстановка, съобщиха от МВР.

За последните 24 часа сигнали за наводнени приземни етажи, мазета и улици са постъпили от областите Бургас, Хасково и Пловдив. В района на град Средец пожарни екипи са отводнявали 12 къщи и дворове. В Пловдив и областта проливният дъжд продължава. В последния час екипи на пожарната са се отзовали на сигнали за отводняване на дворове и приземни етажи в селата Куртово Конаре и Три водици, както и в Стамболийски. Отводнява се и хранилището на библиотеката на Пловдивския университет.   

Прелял микроязовир е залял част от пътя Харманли - Тополовград при отбивката за село Коларово. Дванадесет сигнала за наводнени мазета и два подлеза са получени и в пловдивската пожарна служба. Към момента няма данни за застрашени хора и населени места.

В сила остава частичното бедствено положение, обявено вчера в три ивайловградски села. В района нощта е преминала спокойно, тъй като валежите там са били слаби. Нощта в селата Ленско, Меден бук и Соколенци е преминала спокойно. Валежите, паднали там, са незначителни. Въпреки това обаче  бедственото положение ще действа и днес. То беше обявено заради обилния дъжд, който се изля през изтеклото денонощие и разруши пътната инфраструктура в тези села. Единственият подход към село Ленско все още е непроходим. 

Община Ивайловград задейства план при наводнения, който предвижда почистването на компрометираните участъци и ремонт на разрушените пътища. Общината ще подсигури транспортни връзки между изолираните села. Днес ще бъдат описани щетите и необходимите финансови средства за преодоляване на кризата. Кметът на Ивайловград Диана Овчарова обясни пред БНР:

"Обезопасено е всичко от общинското пътно предприятие, маркиран е в момента като опасен участък за преминаване."

През последното денонощие нивото на река Марица край Пазарджик също се е повишило с 25 см. Въпреки непреставащия дъжд обстановката е спокойна.

Към момента нивото на река Тунджа е нормално, няма да данни за опасни язовири.