Социалният министър Бисер Петков помоли, а депутатите от властта и опозицията се съгласиха да приемат бърза промяна в Закона за интеграция на хората с увреждания, с която в него да се запишат отменени от Върховния административен съд разпоредби, свързани с интеграционните добавки.

Става дума "създаден правен вакуум" заради две решения на магистратите, които отмениха текстове от правилника към закона, на база на който се въвеждат правила за изплащане на интеграционни добавки. Съдът отмени изискването, записано в правилника, според което различните видове интеграционни добавки се определят на базата на гарантирания минимален доход, който се определя от правителството всяка година според Закона за социално подпомагане. За 2018 г. сумата е 75 лв. на месец.

Според магистратите обвързването на добавките с дохода излиза извън философията на това пари да се отпускат според специалните потребности на хората с увреждания. 

ВАС реши още, че е незаконосъобразно изискването в правилника добавки за обучение да се отпускат след представяне на документ за продължителност на това обучение. Отмени и още два текста - засягащи добавките за транспорт и телекомуникационни услуги и за информационни услуги.

От думите на Бисер Петков пред социалната комисия днес се разбра, че право на интеграционни добавки имат около 500 000 души, но каква част от тях е засегната от решенията на съда все още се прави анализ. Годишният бюджет за добавки на Агенцията за социална интеграция е 152 млн. лв. Отпуснатите добавки до 11 юни тази година ще продължат да се изплащат до изтичане на валидността на социалната оценка или ТЕЛК. Новите производства ще останат "висящи", докато се запълни правният вакуум, каза Петков.

Решението според министъра и според депутатите, изразено и от председателя на комисията по социална политика Хасан Адемов (ДПС), и от заместничката му Светлана Ангелова (ГЕРБ) е “промени в закона по бързата писта”. Целта е да се гарантира, че няма да има прекъсвания в плащанията към хората с увреждания заради решенията на ВАС. С нова се съгласи и Георги Гьоков от БСП.

Затова до средата на юли парламентаристите се ангажираха да променят в закона. Така отменените от ВАС текстове от правилника ще влязат в самия закон.  

От дискусията в комисията и след това от думите на министъра пред журналисти стана ясно, че текстовете ще са същите – тоест очаква се интеграционните добавки да останат обвързани с гарантирания минимален доход от 75 лв. Добавката за обучение е 20 на сто от този доход, тази за транспорт - 15 на сто, а тази за информационни и телекомуникационни услуги - също 20 на сто. Става дума за интеграционни добавки, които по закон се отпускат на лица с увреждания на възраст над 18 години - според индивидуалните им потребности и степента на увреждане.

За казуса с протестиращите пред парламента майки на деца с увреждания днес в социалната комисия не стана дума. А министър Бисер Петков потвърди - дали подадената му оставка ще бъде някога приета зависи от премиера.