Какво е общото между Буркина Фасо, Зимбабве, Куба, Аржентина, Танзания, Ангола, Тунис, Кувейт, Бразилия, Китай, Босна и Херцеговина и... българската Пирин планина? Отговорът е вицепремиерът Валери Симеонов и водената от него общо 5-членна делегация в Бахрейн, където се проведе заседанието на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО. Гореизброените държави, от името на България и след лобиране от страна на членове на правителството, са внесли искане до комитета да промени проекторешението си за Пирин. Основната цел - промените в плана за управление на националния парк да не минават през екологични оценки.

Воаяжът на Симеонов и българската делегация намери отражение и във фейсбук престрелка между него и еколога и дългогодишен шеф на парковата асоциация Тома Белев. Покрай коментарите за това опитва ли се държавата да даде Пирин в ръцете на частните бизнес интереси, вицепремиерът бе запитан и в какви 5-звездни хотели в Бахрейн спят българските пратеници. И как това подпомага майките на деца с увреждания, които от месеци протестират с искания за закон за личната помощ. Последното е препратка към освободилата поста зам.-министърка на социалното министерство Росица Димитрова, след като стана ясно, че е летяла до САЩ с билет за 8000 лева, а Симеонов я защити. 

Тъй като в момента България не е член на комитета, в който на ротационен принцип участват около 20 държави, българското правителство трябва да се разбере с друга държава, която да поиска отваряне на решението. И е намерила подкрепа в лицето на гореизброените страни. Проблемът за Симеонов и за министъра на околната среда и водите Нено Димов, е в това, че в проекторешението си ЮНЕСКО искаше всички процедури по отношение на парк "Пирин" да минават през екооценки - нещо което и Димов, и предшественичката му - служебният министър Ирина Костова, отказват да направят.

Проектотекстът разглеждаше липсата на екологична оценка не само на частичното изменение на сега действащия план за управление на парка, но и липсата на такава за изцяло новия предложен план, който все още не е в сила, защото е на етап съдебно обжалване. Частичното изменение бе направено на последното правителствено заседание в края на миналата година и доведе до месеци на протести. Според природозащитниците то отваря широко вратите за злоупотреби със строителство в парка. А мотивът на кабинета за изменението бе строителството на втори кабинков лифт от концесионера "Юлен" АД. Искането за втората кабинка до момента е само на етап уведомление.

Междувременно Върховният административен съд (ВАС) излезе през април с решение за отмяна на решението на служебния министър на екологията в правителството на президента Румен Радев, с което бе постановено да не се извършва екологична оценка на проекта за актуализация на плана при прилагането на който, според МОСВ, няма вероятност да се окаже значително негативно въздействие върху околната среда. То може да бъде обжалвано и именно на това стъпват от МОСВ.

Потърсени тогава за комемнтар, от екоминистерството казаха само, че това е проекторешение, а не решение и ще защитят тезата си, когато дойде време за срещата в Бахрейн. Лоби за улекотяване на финалното решение се опита да прекора Нено Димов, който миналата седмица проведе срещи в Париж. 

Темата се следи изкъсо от природозащитните организации у нас. А Тома Белев написа във фейсбук и ироничния си коментар по адрес на Симеонов и компания, придружен със снимки на 5-звездния хотел:

"Валери Симеонов - НФСБ, СКАТ как е в петзвездният Ritz-Carlton в Бахрейн? Работите ли, работите ли? Измислихте ли как ще подпомогнете протестиращите майки на деца с увреждания, че премиерът на Вас разчита? Не Ви ли е срам? Бойко Борисов (Boyko Borissov) на много хубаво място си командироваш подчинените да разрешават проблемите на хората с увреждания. Ама най-добре да командироваш и 2-3 майки с децата. Убеден съм, че Валери Симеонов ще измисли най-доброто решение, когато е близко до гражданите."

Симеонов се почувства длъжен да отговори, също от социалната мрежа:

"Поредната фалшива новина. Явно за Зелените лъжата се е превърнала в начин на живот и основен политически аргумент. Преди малко Тома Белев качи на фейсбук профила си лъжата, че съм отседнал в 5-звездния хотел Ритц Карлтън в Бахрейн. Грозно и некоректно е, защото аз и представителите на Министерство на околната среда и водите сме разпределени в среден клас хотели, където нощувките са в определения от държавата лимит за настаняване. По-добре е да обясни къде спи колежката му от Зелените, на чии разноски и чии интереси защитава вече една седмица в Бахрейн? Ние сме тук не да си правим кефа, а да поправяме щетите, нанесени от безобразията на скрити зад фалшиви каузи родни зелени НПО-та, съсипващи предприемачеството и туризма в България. А Вас г-н Белев, ВАС не ви ли е срам да лъжете?"

Последва нов отговор от Белев.

"Виждам, че Валери Симеонов - НФСБ, СКАТ много се е "възпалил" на предишният ми пост. Като данъкоплатец в Република България уважително го питам какво прави в Бахрейн, кой го е командировал, каква му е задачата, кой е приел позицията, която защитава там, за колко дена е в Бахрейн, колко струва самолетния му билет и хотела му? Колко са тези разходи за съпътстващата го делегация?"

ЮНЕСКО обсъди казуса с Пирин днес следобяд. И подкрепи правителствения вариант - и то с мнозинство.

Единодушие

От пресслужбата на Министерския съвет излязоха със съобщение за изхода от заседанието.

"Предложените от българска страна текстове бяха гласувани с пълен консенсус... Първоначалното проекторешение на ЮНЕСКО призоваваше да не се изпълнява решението на Министерски съвет, както и изискваше от България да извърши стратегическа екoлогична оценка на новия план за управление, каквато не се изисква от европейското и българско законодателство и би блокирало развитието на региона за десетилетия напред. В рамките на три дни българската делегация проведе редица срещи с Международния съюз за защита на природата и делегациите на всички останали държави-членки на Комитета, които гласуваха с единодушие предложените редакции", се посочва в съобщението.

Според приетото редактирано решение Комитетът отбелязва, че разширяването на ски инфраструктурата в Национален парк "Пирин" вече е позволено и изисква българската държава да се придържа стриктно законовите процедури по приемането на инвестиционни предложения, така че да не се увреди стойността на обекта, допълват от МС.