СИМОНА РУСЕВА

Търговската война между Русия и държавите от Европейския съюз се разраства. Според съобщение на агенция “Интерфакс”, след като Москва забрани вноса на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, риба и други храни сега идел ред и на спермата за оплождане на кози, овце и крави. Основни доставчици на семенната течност са България, Гърция и Италия. 

За готвените нови руски агенцията се позовава на два източника от правителствените кръгове в Москва, без да ги назовава.
На питане дали пък не става въпрос за спекулации, заместник- министърът на икономиката и търговията Глеб Никитин не потвържава изнесеното, но и не го опровергава. Вместо това той препраща към казаното от  руския премиер Дмитрий Медведев – Русия има готовност да разшири санкциите спрямо държавите от Европейския съюз и Запада.

Ако наистина Русия наложи възбрана върху вноса на машини и автомобили от ЕС, както се готви да направи, ударът ще е чувствителен и за двете страни.

Държавите от ЕС през миналата година са изнесли за Русия стоки на обща стойност от 120 милиарда евро, сочи официалната статистика на Европейската комисия. Близо половината от сумата е дошла от износ на машини и автомобили - 57 милиарда евро. За сравнение – износът на храни е бил само за 12 милиарда евро, макар  че “само” е твърде относително, когато иде реч за милиарди от храни.

Сега Путин трябва да търси изход руските магазини за хранителни стоки да не зейнат празни. Местните търговци вече обявиха страховете си от подобна мрачна перспектива. Известно успокоение внесе московското Министерство на земеделието и потреблението, публикувайки списък на държави, с които ще се търгува. Месо и месни продукти ще се внасят от Бразилия, Парагвай, Уругвай и Аржентина. Основен доставчик на масло и сирене ще е Нова Зеландия, но и държавите от Южна Америка. Ябълки и круши ще се внасят от Чили, Китай и Сърбия, зеленчуци – предимно от Турция, а цитрусови плодове – от Иран. Разчита се на внос на храни и от съседката Беларус.

Дали Русия наистина възнамерява да задълбочи търговската война или само подхранва слухове с цел сплашване, предстои да видим.