Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск е обвинен, че е ползвал без разрешение и без да заплати на твореца рисунка на пърдящ еднорог, разказва Би Би Си.

През февруари миналата година Мъск споделя чаша в социалната мрежа Twitter с уникално изображение - нарисуван по детски еднорог, който пуска газове във фуния и така зарежда зелен автомобил.

"Дъги, еднорози и електрически коли."

Чашата е дело на грънчаря от Колорадо Том Едуардс. Той първоначално се зарадвал на вниманието от Мъск и множеството му фенове онлайн, и на високата оценка за дизайна на чашата му.

По-късно обаче подобни изображения се появили в интерфейса на автомобилите Tesla и в промоционални материали.

Дъщерята на грънчаря Лиса Пранк не издържа и писа на Мъск в туитър, като го обвини, че е измамил баща ѝ - ползвал неговата творба, но не е платил и цент за това.

Мъск отговорил, че рисунката, ползвана от Tesla, е дело на друг художник, че компанията му не е спечелила нищо от това и че просто е казал на дизайнерите си да изберат весела картинка за случая.

"Ако иска, той може да ни съди за пари, но това е малко тъпо. Най-малкото чашите му са станали по-популярни", пише още изпълнителният директор.

Самият Том Едуардс заявява, че не иска голяма сума и не иска да се кара с Мъск.

"Наистина искам да съм в добри отношения с Илон Мъск. Той е много интересен. Но не е над закона за авторски права."

И добавя, че е решил да коментира случая, тъй като много компании злоупотребяват с авторските права на творците. Консултирал се с адвокати и те му казали, че има съвсем ясно нарушение на неговите права. 

В отговора до дъщеря му Мъск все пак отбелязва:

"Определено ми пука дали се плаща на творците. Би било нечестно да не се."

По всичко личи, че Едуардс скоро ще получи компенсация, но от Tesla вероятно ще спрат да ползват пърдящия еднорог.