Германският футболен съюз (ГФС) първо ще анализира причините за провала на Световното в Русия и след това ще вземе решение дали селекционерът Йоахим Льов да остане на поста. Това няма да стане по-рано от края на другата седмица.

Каза го мениджърът на "маншафта" Оливер Бирхоф на летището във Франкфурт след завръщането на тима у дома. Вчера световните шампиони от "Бразилия 2014" паднаха от Южна Корея с 0:2 и няма да защитават титлата си на елиминациите. 

"Това не е решение, което може да се вземе за два-три дни, каза бившият национал Бирхоф. - Първо трябва да анализираме причините и да видим как можем да продължим напред, как да поправим нещата, защо отборът не се представи на ниво... Постоянно разговаряме с Льов. Към края на другата седмица ще изясним положението."

Никой не е очаквал такъв крах. Малко преди Мондиала договорът на Льов беше удължен до Световното в Катар - с още две години. Слухове пращаха Йоги в "Реал" (Мадрид), но той ги опроверга, след като се бе обвързал с ГФС.

Треньорът почти повтори думите си от снощи, изречени след краха в Казан:

"Аз съм селекционерът и като такъв нося отговорност. Много сме разочаровани, защото знаем, че сме способни на много повече. Разбира се, че може да си тръгна. Има основания. Но не бързаме с тази крачка. Ще поговорим, ще анализираме и скоро ще получите отговор. Болката все още е много голяма и това пречи на трезвата преценка."

Медиите в Германия не са настроени така философски като Льов - огромна част от тях винят наставника за крушението и искат уволнението му. 

Поставят се въпроси за селекцията на Мондиала - защо не са взети повече млади футболисти, като например Лерой Сане, който блестеше ярко в "Манчестър Сити" и взе наградата за "Млад футболист №1" на Висшата лига за миналия сезон. Крилото не попадна сред 23-мата.

Вестник "Билд" излиза със същото заглавие както и преди 4 години, когато Германия нанесе една от най-тежките загуби на съперник на мондиали, при това на домакин и фаворит - 7:1 над Бразилия на полуфинал на "Маракана".

"Без думи."

А един и същи играч е на снимката, но с коренно различни настроения - Тони Кроос, който злощастно върна топката към корейски футболист, реализирал за 1:0. Преди четири лета той беше сред основните фактори за триумфа на Германия.

"Исторически провал", "Историческо отпадане" и т. н. са най-честите заглавия, както и простичкото "Вън" (Aus).

Според "Ди Велт" "раната от Казан никога няма да бъде излекувана". А отпадането е напълно заслужено, тъй като "маншафтът" се е представил много зле и в трите си срещи в групата.

"Берлинер Куриер" сочи краят на една ера за германския национален отбор, започнала след домакинския Мондиал през 2006 г.

"В сряда приключи ерата на един велик отбор. Това е и краят на ерата на Йоахим Льов", на същото мнение е "Тагесшпигел".

BZ призовава Льов да подаде оставка, тъй като е взел "поредица от лоши решения".

В този тон са и коментарите във футболното списание "Кикер". Йоги се е провалил в това да интегрира две генерации - тази от предишното световно и по-младата, която спечели Купата на конфедерациите миналата година, пише изданието.

"Билд" е най-остър в оценките си и изтъква странното решение за Сане, наблягайки на факта, че младокът е звезда в едно от най-силните първенства в света.

На това мнение е и Томас Бертолд, световен шампион от 1990 г. в Италия. Освен Сане, бившият защитник критикува Льов за оставянето у дома на нападатели като Нилс Петерсен и Сандро Вагнер.

"Промяна е наложителна", заключва Бертолд.

Според "Тагесшпигел" само това, че нямало подходящ наследник на Льов точно сега, можело да го спаси.

Отпадането на Германия, съвсем логично, е тема №1 в новинарския поток от Русия за всички медии по света.