Иракският премиер Нури ал Малики отказа да признае за легитимно номинирането на Хайдер ал Абади за негов наследник въпреки изричната подкрепа на Запада, предаде Ройтерс.

"Ще поправим тази грешка. Вижте на чия страна е администрацията на САЩ", каза Малики в телевизионно обръщение през нощта срещу вторник. Той се зарече, че силите му, които излязоха още в неделя с танкове по улиците, ще превземат ключовите държавни учреждения. Това обаче така и не се случи.

В понеделник избраният наскоро иракски президент Фуад Масум номинира за премиер 61-годишния Хайдер ал Абади от шиитската коалиция Иракски нционален съюз. Нури ал Малики настоява да остане премиер за трети поред мандат. Той е водач на Иракския национален съюз.

Президентът Масум обаче забави номинирането на премиер, защото настоя за съставянето на по-широка парламентарна коалиция. Причината са етническите и религиозни търкания в страната, взели напоследък застрашителни размери. Все по-силно звучат исканията на кюрдите за независимост. Чуват се и обвинения по адрес на президента, който е кюрд. Много сунити пък открито подкрепят джихадистите от "Ислямска държава", които се борят срещу шиитското мнозинство.

Западът обаче настоява Нури ал Малики да се оттегли. Американският президент Барак Обама приветства номинирането за премиер на Хайдер Абади в специално изявление от остров Мартас Винярд, където кара лятната си ваканция.

Нури ал Малики обаче ще остане служебен премиер в продължение на 30 дни след номинацията.

Същевременно не може да не направи впечатление фактът, че американският президент Барак Обама направи внезапен остър завой за Ирак, пише в. "Вашингтон таймс".

Човекът, който някога най-много настояваше САЩ да изтеглят войските си от Ирак и спечели втория си президентски мандат до голяма степен заради това, изведнъж обвини предшественика си Джордж Буш-младши за тяхната липса там. Това стана на 9 август. А само два дни по-рано Обама нареди бомбардировка на позиции на "Ислямска държава" в Северен Ирак и въздушна хуманитарна операция в помощ на попадналите в капан цивилни граждани.

Сега обаче, на фона на ислямистката заплаха, Обама е принуден да смени тона и малко да си мери приказките, отбелязва изданието.

Николай Младенов приветства номинацията

Николай Младенов
Николай Младенов - специален представител на ООН за Ирак, приветства решението на Фуад Масум да номинира за премиер Хайдер ал Абади, предаде Си Ен Ен. По повод заплахите на Нури ал Малики бившият български външен министър призова всички политически лидери да работят в рамките на конституцията и да бъдат умерени в своите изказвания и действия.

Външно министерство: Не ходете в Ербил

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да не пътуват до град Ербил, околните населени места и Северен Ирак. През последните дни обстановката в Ербил и в районите западно от него е крайно несигурна и изключително усложнена поради продължаващите въоръжените сблъсъци. Иракските сили за сигурност и кюрдите се сражават срещу джихадистите от "Ислямска държава".

Засега българското посолство в Багдад поддържа нормален режим на работа. При необходимост българските граждани могат да се обръщат за съдействие към мисията

Телeфон +964 7809237587

E-mail: embassy.baghdad@mfa.bg