След усърдно лобиране от страна на правителството ЮНЕСКО смекчи тона при финалното си решение относно нуждата от екологични оценки за плановете за управление на Национален парк "Пирин" и техните изменения. Но това решение, което се очаква да бъде официално публикувано след няколко седмици, намери различен прочит у нас. Противопоставени, както винаги, са кабинетът и природозащитниците.

В четвъртък комитетът на ЮНЕСКО заседава в Бахрейн, а България бе представена от делегация, водена от вицепремиера Валери Симеонов. 

Както Клуб Z писа, тъй като в момента България не е член на комитета, в който на ротационен принцип участват около 20 държави, българското правителство трябваше да се разбере с друга държава, която да поиска отваряне на решението. И намери подкрепа в лицето на Азербайджан, Буркина Фасо, Зимбабве, Куба, Аржентина, Танзания, Ангола, Тунис, Кувейт, Бразилия, Китай, Босна и Херцеговина. 

Твърд тон

В първоначалния вариант на проекторешението ЮНЕСКО използваше много твърд тон към българското правителство. 

Проектотекстът разглеждаше липсата на екологична оценка не само на частичното изменение на сега действащия план за управление на парка, но и липсата на такава за изцяло новия предложен план, който все още не е в сила, защото е на етап съдебно обжалване. И се настояваше екологични оценки да бъдат направени.

Частичното изменение бе направено на последното правителствено заседание в края на миналата година и доведе до месеци на протести. Според природозащитниците то отваря широко вратите за злоупотреби със строителство в парка. А мотивът на кабинета за изменението бе строителството на втори кабинков лифт от концесионера "Юлен" АД. Искането за втората кабинка до момента е само на етап уведомление.

Междувременно Върховният административен съд (ВАС) излезе през април с решение за отмяна на решението на служебния министър на екологията в правителството на президента Румен Радев, с което бе постановено да не се извършва екологична оценка на проекта за актуализация на плана, при прилагането на който според МОСВ няма вероятност да се окаже значително негативно въздействие върху околната среда. То може да бъде обжалвано и именно на това стъпиха от МОСВ.

Потърсени тогава за комемнтар, от екоминистерството казаха само, че това е проекторешение, а не решение, и ще защитят тезата си, когато дойде време за срещата в Бахрейн. В опита за олекотяване на финалното решение Нено Димов проведе срещи в Париж през миналата седмица. 

Новото решение

При финалното решение обаче тонът бе смекчен. Вече не се изразява "загриженост" за бъдещото ски строителство в буферната зона, посочва се, че това не е забранено. Но е добавено, че страната трябва до осигури опазването на ценността на парка.

Част от финалното решение. Скрийншот от живото излъчване на заседанието.

От ЮНЕСКО обаче все така настояват държавата да вземе предвид решенията на Върховния административен съд по отношение на нуждата от изготвяне на екологична оценка. И се посочва, че новият план трябва да има оценка. Препоръчва се на правителството да се въздържа от действия по частичните поправки в плана от края на миналата година, преди да е готова екологична оценка на цялостния план. Но и не се забраняват такива поправки.

Оставен е и текстът, че всяко бъдещо развитие е продукт на стратегическо планиране.

"Това прави невъзможни отделните строителни планове и техните екологични оценки. По нашия закон "стратегическо планиране" е планът за управление и общият устройствен план. Пак си пише, че новият план трябва да мине екологична оценка - смятат природозащитниците. - Реално не постигнаха нищо, освен че формулировките не са толкова категорични."

Самопохвала

"Според приетото редактирано решение Комитетът отбелязва, че разширяването на ски инфраструктурата в Национален парк "Пирин" вече е позволено и изисква българската държава да се придържа стриктно към законовите процедури по приемането на инвестиционни предложения, така че да не се увреди стойността на обекта", похвалиха се по повода от правителствената пресслужба. 

Природозащитниците обаче не са съгласни.

"Министерският съвет като източник на "фалшиви новини". В преса на Министерския съвет се посочва, че "според приетото редактирано решение Комитетът отбелязва, че разширяването на ски инфраструктурата в Национален парк "Пирин" вече е позволено", написа обаче екологът Тома Белев.

"Прочетох текста, приет от ЮНЕСКО. Изводи: 1) Нено и партнърс не са постигнали онова, за което ще ни убеждават, че са. Не им е минала редакцията за разширяване на ски зоната, защото е смекчена; ерго: 2) Сайтът на правителството на Република България лъже. Има ли начин авторите на тази лъжа да бъдат съдени? Няма начин да нямат имена, ЕГН-та и пр.", сподели мнение и Евгений Дайнов.

"Предложените от българска страна текстове бяха гласувани с пълен консенсус от държавите членки на Комитета, потвърждавайки устойчивото управление на обекта на световното наследство и перспективата за балансирано развитие на туризма в Националния парк. Първоначалното проекторешение на ЮНЕСКО призоваваше да не се изпълнява решението на Министерския съвет, както и изискваше от България да извърши стратегическа екoлогична оценка на новия план за управление, каквато не се изисква от европейското и българското законодателство и би блокирало развитието на региона за десетилетия напред. В рамките на три дни българската делегация проведе редица срещи с Международния съюз за защита на природата и делегациите на всички останали държави членки на Комитета, които гласуваха с единодушие предложените редакции", похвалиха се още от правителството.

Всъщност ЮНЕСКО не се е отказала от искането си за екооценки.

А днес Валери Симеонов се похвали и на живо - даде брифинг в Министерския съвет, за да обяви, че в ЮНЕСКО били системно подвеждани от българските НПО за реалното състояние на нещата в парка.

"Представителите на ЮНЕСКО не разполагаха с достоверна информация за ситуацията в България. Те бяха подведени с една невярна информация, която се защитава от неправителствените организации в България и която е повод за едни драматични митинги всеки четвъртък, на едни постоянни противопоставяния на решението на правителството и на желанието на хората от региона за някакъв икономически растеж“, посочи Симеонов.

И допълни по адрес на природозащитниците:

"Нихилистичните представители на нихилистичните зелени организации също не стояха със скръстени ръце. Провеждаха също разговори и се опитваха да въведат в заблуждение представителите на същите делегации, с които ние водихме разговори. В крайна сметка решението беше гласувано с 21 гласа "за".

По думите му, ако правителството бе спазило разпореждането на ЮНЕСКО от проекторешението да не изпълни измененията в плана от 2017 година, това щяло да е "звучен шамар" върху самото правителство. 

"То беше променено и с новия текст, който съгласувахме, фактически абсолютно се разрешава изпълнението на това решение. С други думи - изграждането на ски съоръжение на концесионната територия на ски зона "Банско", допълни той, като уточни, че това се води буферна зона от гледна точка на категоризацията на ЮНЕСКО.

Какви ги дрънка

"Какви ги дрънка Валери Симеонов?! Не мога да разбера с какво се хвали Валери - той ли лъже, или него лъжат", попита екологът Андрей Ковачев и внесе своите разяснения по вчерашното решение:

"Да, вярно, унищожиха точка 5, в която имаше загриженост от новите ски съоръжения - тя сега стана безсмислена и само констатира общи неща. Но и не разрешава нищо никому.

Да, вярно, унищожиха точка 6а - тя казваше колко е добро и правилно решението на съда да има ЕО новия план. И сега стана 100% безсмислена - да спазваме окончателното решение на съда - ами нали сме законова държава???? Какъв е въобще смисълът да се казва това.

Но забравя, че точка 6с ясно казва, че екологчина оценка на новия план трябва да има (интересно - ако съда наруши това изискване и международното право - какво ще стане). Та наистина не знам какво празнува Валери.

И накрая за решението от декември 2017 г. да се промени сегашният план. Да, вярно, заличиха директния исказ в точка 6с да не се прилага. Но точка 6в заедно с точка 6 казва ясно: във връзка с промените в плана за управление на Пирин от декември 2017 г. е необходимо да има генерален/стратегически териториално-устройствен план, на който да се направи спешно екологична оценка, преди да се одобрява каквито и да е било нови дейности и проекти в буферната зона на ЮНЕСКО (тя включва ски зоната "Банско").

И според бг законите (ЗУТ и ЗЗТ) територии за националните паркове като "Пирин", такъв специализиран общ териториално-устройствен план, е планът за управление и неговите изменения. Конвенцията не навлиза във въпросите на българското законодателство, а дава принципното решение съгласно международните норми - но крайният резултат е, че трябва да има ЕО на изменението на плана за управление от декември 2017 г., преди да се прави каквото и да е било.

Та, питам - какви ги дрънка вицепремиерът?", попита Ковачев.