"Турски поток" през България ще бъде само сухопътно разклонение.

Това става ясно от интервю на руския зам.-министър на външните работи Александър Грушко пред ТАСС.

"Що се отнася до строителството на газопровода към България по дъното на Черно море, т.е. всъщност до съживяването на "Южен поток", ще кажа, че вече сме направили нашия избор. Сътрудничеството с Турция по проекта за газопровод "Турски поток" върви доста успешно.

"По отношение за България може да се говори само за продължаване на супопътния участък от второто разклонение на "Турски поток" и тук разчитаме, че българската страна ще завърши реализирането на проекта за развитие на националната газопреносна система в обеми и срокове, които да позволят осъществяването на доставки на руски каз за европейските потребители по транзитното сухопътно разклонение от 1 януари 2020 г., включително за гарантиране на подаването на газ на границата със Сърбия", заявява Грушко.

По време на работното си посещение в Русия на 30 май премиерът Бойко Борисов заяви, че второто разклонение на „Турски поток“ ще стигне до България и по него към страната ще текат 15 милиарда кубически метра природен газ от Русия. И допълни, че руският президент Владимир Путин и турският премиер Реджеп Ердоган нямат нищо против това да стане.

Малко след това обаче говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че още не е постигната договорка.

"Невъзможно е да се реализира без определени гаранции от страна на Еврокомисията, на самата България, като отчитаме предишния опит", каза той.

През 2014 г. Путин обвини България за спирането на "Южен поток" под натиска на ЕС.

В интервюто за ТАСС Грушко отправя нападки към НАТО. Той обвинява пакта, че се стреми да превърне Черно море в своя ексклузивна зона на влияние.

"Връщането през 2014 г. на територията на Кримския полуостров в състава на Руската федерация обаче очевидно разбърка всички карти на натовците, като разби техния "ченоморски пасианс", изтъква зам.-министърът.

Русия постоянно регистрирлала влизането в Черно море на кораби от нечерноморски страни членки на НАТО. (Такива кораби могат да пребивават в Черно море до 21 дни - б.р.) Западът обаче трябвало да знае, че всякакви дестабилизиращи действия близо до руски териториални води ще доведат до бърза и адекватна реакция на Москва.