2 юли, понеделник - това е денят, в който започва обновлението на т.нар. идеален център на София - пространствата около Храм-паметника "Александър Невски", ул. "Московска", градинките "Кристал" и "Св. Климент Охридски". 

Проектът е на стойност 21,5 млн. лв. като над 19 млн. лв. са еврофинансиране по Оперативна програма "Региони и растеж".

Кметицата на София Йорданка Фандъкова обяви старта на ремонтните дейности на специална пресконференция днес. По думите й т.нар. "Зона 4" на столицата е нейното лице, мястото, където се слуват най-значимите събития в града, а целта на проекта за реконструкция на пространствата и улиците е хем да се запази духа на стара София, хем инфрастуктурата и околната среда да бъдат обновени. 

Ремонтите ще продъжат и през 2019 г., като ще са на няколко етапа, за да не се блокира съвсем центърът на София. Фандъкова обаче призна, че блокиране ще има и призова столичани и гостите за търпение и разбиране. 

Започват от градинките

Ремонтните дейности в Зона 4 започват с обновление на градинките "Кристал" и "Св. Климент Охридски" - там ще бъдат подменяни настилки, ще се изгради или поднови осветлението, приоритет е и озеленяването и парковото обзавеждане, съобщи кметицата. 

Краят на първия етап от ремонта трябва да приключи до ноември тази година.

Без коли около "Александър Невски"

Втората голяма промяна ще е това, че пространството около храм-паметника "Свети Александър Невски" ще е свободно от автомобили. Няма да има надземен паркинг - това вероятно значи, че и този на Народното събрание вече няма да съществува след ремонта.

Тези дейности са планирани за 2019 г., стана ясно от думите на кметицата.

Две от улиците, които водят до храма, ще станат пешеходни. Няма да има коли и по ул. "Московска", а тротоарите и осветлението ще бъдат подменени в цялата зона - това са улиците "Оборище", части от "Васил Левски", "Г.С. Раковски", "Париж", "Дунав", "Московска". Осветлението се подменя с енергоспестяващи крушки.

Обновление се очаква и на участъка от бул. "Васил Левски" между паментика на Апостола и Софийския университет. На въпрос кога ще се случва това Фандъкова заяви, че вероятно ще е до края на тази година, но етапите на ремонта още не са уточнени докрай.

Боклукът - под земята

Контейнерите за боклук ще са подземни - това е основно нововъденетие в проекта за реконструкция на Зона 4 в сърцето на София, каза още Фандъкова. 

Освен това ще бъдат изградени 3 станции за зареждане на електрически автомобили в зоната. Предстои и строителство на 5 обществени тоалетни - доста наболял проблем в града, особено в централната част, която привлича туристи, уточни кметицата. 

При некачествено изпълнение на ремонтите санкцията за изпълнителя може да достигне 900 хиляди лева, стана ясно още от думите на Фандъкова. Общината ще задържи и банковата гаранция, внесена от изпълнителя, до завършване на проектите до етап Акт 15. Става дума за малко над половин милион лева. Половината от тази гаранция ще бъде задържана до изтичане на гаранционния срок за качество на ремонтните дейности. 

Ремонт на жълтите павета - догодина

Реконструкция на площат "Народно събрание" - в това число и на жълтите павета, характерни за площада, се планира за 2019 г. Според Фандъкова това е предизвикателство, защото паветата са културна ценност и трябва да се подходи изключително внимателно. 

Паважната настилка пред "Александър Невски" няма да се подменя, ще има само частично пренареждане в пешеходната част, но не и промени в облика.