Европейският регистър за домейна .eu ще изтрие всички домейни на кирилица, съобщи британският технологичен сайт The Register, позовавайки се на официално съобщение.

И докато решението да се премахнат .eu домейните, регистрирани във Великобритания заради Брекзит, да е на Европейската комисия, това идва от самия регистратор - EURid, твърдят британските журналисти. И подчертават, че това е действие без еквивалент досега, макар че засяга едва 1500 имена на сайтове.

Пак ли нападат България?

Всъщност мярката на регистратора EURid засяга само двуезичните домейни - кирилица.eu, и за това се знае от 2 години и половина. Просто тогава регистърът обявява, че след 3 години този тип домейни ще бъдат изтрити - а сега услужливо подсеща собствениците им.

От 28-те членки на ЕС, само в България се ползва кирилица и именно заради нас тя стана третата официална азбука на Съюза. През 2010 г. регулаторният орган ICANN одобри и домейните на кирилица, а от 2016 г. имаме и домейн .ею.

Още преди това обаче много хора регистрираха домейни на две азбуки, което е опция, създаваща проблем - измамници могат да използват две азбуки, за да докарат на вид име на сайт на известна марка.

Например google.com може да изглежда по един и същи начин, но да е регистриран с кирилски "о"-та и така да заблуждава системите за дублиране.

Поради тази причина когато се приема домейна .eю, се взема решение всички смесени домейни да се изтрият след 3 години гратисен период, който приключва през 2019 г. Както EURid обясниха пред Клуб Z, тогава са направили клонинги на всички тези домейни - от кирилица.eu на кирилица.ею - които е получил всеки от собствениците. 

Според The Register обаче нормата в интернет е да се запазват съществуващите адреси, дори при промяна на политиката. Те отбелязват и че в момента са позволени домейни с гръцката азбука, въпреки че букви като омикрон, епсилон и други също са идентични с тези на латиница. Допускат се и специални знаци, като немските гласни с две точки, румънското ș и други. От британското издание отбелязват, че това е знак за "увеличаващите се ксенофобски настроения" в Европа.

Истината е друга, заявиха от EURid - просто гърците нямат домейн на собствената си азбука. Кандидатурата им е започнала заедно с тази за кирилицата, но чисто технически задачата се е оказала по-трудна и така сега имаме .ею домейн, но южните ни съседи нямат .eυ (втората буква е ипсилон и вероятно става ясно защо има технически проблеми). Когато гръцката азбука също стане език за домейни, за тях ще се въведат същите мерки, обясниха от регистратора.

Междувременно всеки човек, компания или организация може да си запази домейна .ею. А за българите е достъпен отскоро и .бг.