Акцизът върху т.нар. "нагреваеми тютюневи изделия" да се изравни с този върху конвенционалните цигари от 1 октомври. Такава поправка в Закона за акцизите и данъчните складове са внесли депутатите от ГЕРБ, начело с председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Подписали са се и депутати от "Обединени патриоти". 

В момента на пазара у нас има регистриран само един вид нагреваеми тютюневи изделия - това е устройството на "Филип Морис" IQOS и филтрите за него. Разработка за нагреваеми цигари има и "Бритиш Американ Табако", но все още този вариант не се предлага на българския пазар. 

В действащия закон нагреваемите изделия за пушене се облагат с акциз според количеството тютюн, съдържащ се в продукта, измерено в килограми. В кутия обикновени цигари количеството тютюн е близо 3 пъти повече като грамаж, отколкото в кутия филтри от 20 броя за електронно устройство. Въпреки това предложението е да се изравни акцизната ставка. Със законопроекта на ГЕРБ се отменя текста от действащия закон, който гласи:

Акцизната ставка за нагреваеми тютюневи изделия е в размер на 152 лв. за килограм.

За сравнение ставката за тютюна за пушене е 130 лв. на килограм, докато за пакетираните цигари има две нива на облагане - специфичен акциз и пропорционален акциз - тоест на 1000 къса цигари и на база продажна цена. 

Ако промените на ГЕРБ бъдат приети, то в резултат цената на кутия филтри може да достигне около 10 лв. при сегашна цена от 5,50 лв. - приблизително колкото е средната цена на кутия вносни цигари у нас в момента.

В мотивите на депутатите към законопроекта не става ясно какви са причините да се предлага въпросната поправка, засягаща "нагреваемите" тютюневи изделия. Дори е записано, че според доклад на ЕС от началото на 2018 г. по-малко от половин милион души ползват новите устройства, това не е факт в много от страните в ЕС, ставките са различни в отделните страни, а по-масовата практика е акцизът върху нагреваемите тютюневи изделия да е като този на тютюна за пушене (у нас в момента ставката за нагреваемите изделия е по-висока - б.р.) Обяснено е обаче, че няма установена европейска практика, защото продуктите са нови, а и не се предлагат в част от страните от ЕС все още. И според Комисията е рано  да се изработи хармонизирана практика на територията на ЕС. Затова темата ще се повдигне отново догодина.

Какво налага промяна в акцизите насред текуща година също не е ясно - обикновено акцизните ставки се решават за следваща година, заедно с целия пакет промени в данъчните закони, предхождащи приемането на държавния бюджет за следващата календарна година. 

Друга промяна, която предлагат от ГЕРБ, е бирата в опаковки над 5 л също да подлежи на облепяне с бандерол, както това важи за цигари и напитки със съдържание на алкохол над 15% vol. Ако законът се приеме, то бирата в такива опаковки, която не е облепена с бандерол, ще може да се реализира на пазара до средата на 2019 г.