Сюзан Сарандън е сред 575-те жени, арестувани във Вашингтон в четвъртък на седящ протест срещу „политиката на нулева толерантност на Доналд Тръмп“. Актрисата отразяваше събитието в Туитър с редица постове и снимки, на които тя и останалите протестиращи държат плакати, призоваващи за закриване на емигрантските лагери и слагане на край на разделянето на семейства на американската граница, съобщава „Гардиън“.

На дланите на много от протестиращите, включително и Сарандън, се вижда надписът „We care“ („На нас ни пука“), като отговор на якето, с което първата дама Мелания Тръмп посети един от емигрантските лагери миналата седмица – на гърба на връхната ѝ дреха пишеше „I don’t really care, do you?“ („Не ми пука особено, а на теб?“).

На протеста се чуваха скандирания „Какво искаме? Свободни семейства!“ и „Така изглежда демокрацията!“, след това жените бяха арестувани, повдигнаха им обвинения, а по-късно всички бяха освободени.

Демонстрантките носеха противошокови одеяла, като тези, които се раздават на децата нелегални емигранти, останали без родителите си –  непълнолетните не могат да бъдат съдени, че нелегално се пресекли територията на дадена страна, затова на границата родителите им се задържат и откарват в центрове, а всички деца се събират в отделни лагери по граничните зони.

Сарандън получи доста критика покрай президентските избори в Америка – много хора я обвиниха, че приканва феновете си да гласуват за кандидата на „Зелената партия“ Джил Стайн, като по този начин отнема от гласоподавателите на кандидата на демократите Хилари Клинтън.

Пред „Гардиън“ Сарандън твърди, че смята Клинтън за по-опасна от Тръмп в някои отношения:

„Мислех, че тя е много, много опасна. Щяхме все още да сме ядосани, щяхме да сме във война [ако тя беше станала президент]. Нямаше да е кой знае колко по-добре. Вижте какво се случи при Обама и не го забелязахме“.

Площад Славейков.