Пороите - резултат на обилните дъждове от последните дни, са нанесли много щети, в Роман и Етрополе река Малък Искър наводни градини и домове. 62-годишен мъж е починал в Роман от токов удар при опит да отводни мазето си с електрическа помпа.

Не очаквам усложняване на обстановката в страната, всички реки вече са в коритата си, заяви днес главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", цитиран от агенция Фокус. Днес за половин България е обявен жълт код, но не за дъжд, а за силни ветрове.

След бедствието има много материални щети, свлачища и срутища, но най-важното е, че няма пострадали хора, заяви кметът на община Чепеларе Славка Чакърова. Снощи беше отменено бедственото положение в общината.

Чакърова обясни, че нивото на река Чая е спаднало и към момента няма получени сигнали заради дъждовете. Пътят към село Забърдо е бил затворен заради обрушване на скала, а днес ще се затваря пътят от Сините ханчета до село Забърдо заради срутище. По думите й няма да се създават никакви притеснения за селото, тъй като ще има контролирано пропускане на автомобили - линейки и доставчици на хранителни продукти.

 
Бедственото положение в Садово, въведено заради скъсаната дига на река Чая остава. Докато тя не бъде запушена, няма да бъде отменяно, заяви кметът на общината Димитър Здравков. Дигата е скъсана на две места и то така, че не може да се работи едновременно и на двете.

Според главен комисар Николов "необходимата организация" е направена и река Малък Искър вече е в коритото си. Той заяви, че в Етрополе и в Роман, където река Малък Искър заля улици и приземни етажи на къщи поради липсата на дига, са започнали отводнителните операции. На места токът още не е пуснат.

Бедственото положение в Етрополе заради наводненията от преливащата река стана причина да се отменят двата най-големи и чакани празника - "Зетрополе" 2018 на етрополските зетьове, който се провежда на четна година, и Празника на града, който е на Петровден.

Кметът Димитър Димитров отмени всички мероприятия и председателства заседание на Общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и обяви бедствено положение. Пътят до село Джурово е непроходим, съобщи Канал 3. Продължават усилията за осигуряване на достъп. В града и селата има наводнени къщи, дворове и улици.

Четири багера и една фадрома разчистваха участъци, а пожарната ударно отводнява обекти. В град Роман са взети мерки за осигуряване на безопасността на домовете на жители, евакуирани от засегнати от проливните дъждове имоти. Екипите на полицията са засилени, има изградени временни КПП-та, подвижни двойки дежурят, за да охраняват имуществото.

В Роман на проверка на организацията бяха и министърът на вътрешните работи Валентин Радев и главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов. В момента служителите на пожарната отводняват имотите. След това ще започне оглед на щетите.