Уругвай изхвърли европейския шампион Португалия от Мондиала - 2:1 в един от най-интересните осминафинали, игран в Сочи. 

Така в неделя от Русия заедно ще си тръгнат Лео Меси и Кристиано Роналдо - и двамата отпаднаха днес, без да впечатлят в първата фаза на елиминациите.

Уругвай ще спори с Франция в четвъртфинал на 6 юли в Нижни Новгород.

Единсон Кавани реализира два запомнящи се гола за 1:0 и 2:1 (в 7-ата и 62-ата минута). Пепе изравни с глава в 55-ата. Лоша новина за урусите може да се окаже контузията на Кавани през втората част.

И този осминафинал - като Франция - Аржентина (4:3), имаше драматичен финал, в който Роналдо и компания се хвърлиха в отчаян натиск, претендираха за неотсъдено нарушение и дузпа.

Жалко, че тези два отбора се срещнаха още на осминафинал. Двубоят оправда очакванията като тактическа битка с голямо надлъгване. Но и с доста майсторски изпълнения - и в двата състава има големи футболисти.

Уругвай стартира вихрено с гол, който демонстрира прекрасното взаимодействие между израслите заедно Кавани и Луис Суарес. Зваздата на "Барселона" центрира, след като получи диагонален пас от Единсон, който се придвижи до наказателното поле и засече топката с рамо. Но и това бе достатъчно да порази горния ляв ъгъл на вратата.

Португалия веднага отвърна с опасни атаки. Ала защитата на Уругвай - една от най-добрите на световното, се справяше отлично с Роналдо, като не му позволяваше да стреля и да се оказва на чисти позиции.

Все пак акциите на "петте щита" станаха по-опасни след почивката, когато те имаха опасни центрирания и пробиви по фланговете. Така в 55-ата при корнер Пепе порази мрежата с глава - 1:1.

Директният футбол на латиноамериканците обаче даде резултат в 62-ата. При убийствена контра топката отново стигна до Кавани отляво в наказателното поле и без подготовка той преодоля Руи Патрисио с шут в далечния ъгъл - 2:1.

В следващите минути Уругвай продължи да прави опасни контри. Португалия играеше повече с топката в половината на своя съперник, но не създаде голови възможности. Кавани се контузи и Роналдо му помогна да излезе от терена. 

Но май това бе най-запомнящото от №7 днес. Представянето на еврошампионите на този Мондиал вървеше в нисходяща градация и тимът заслужено си тръгва, а "небесносините" продължават напред. На 71 години и 119 дни селекционерът на урусите Оскар Табарес е най-възрастният треньор, водил отбор в елиминации на Световно. 

Вън от Световното са първенецът и финалистът от "Бразилия 2014" - Германия и Аржентина, както и еврошампионът Португалия.