Северна и Южна Корея отвориха отново канал за морска комуникация и кораби на двете страни осъществиха радиоконтакт за пръв път от десетилетие насам. Това съобщи БТА, позовавайки се на "Ройтерс". Съобщението е на Министерството на отбраната на Южна Корея.

В 9 часа сутринта местно време (0:00 ч. по Гринуич) южнокорейски военноморски кораб се е свързал със севернокорейски патрулен кораб по международен радиоканал. Патрулът на комунистическия режим е отговорил незабавно, с което е нормализиран каналът за морска комуникация. Той се използва за първи път от 10 години.

Събитието показва, че Северна и Южна Корея предприемат практически стъпки за спазване на сключеното на 27 април споразумение. Тогава техните лидери решиха да намаляват постепенно военното напрежение, отбеляза представител на министерството, цитиран от Ройтерс. 

КНДР и Южна Корея се договориха да обявят края на Корейската война тази година, а в Декларацията от Панминчжон след вчерашната среща на върха между южнокорейския президент Мун Дже-ин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун бе разпространена от Южна Корея. В документа се казва, че Северът и Югът на Корейския полуостров се канят да подпишат мирен договор. Дата обаче не се споменава, а пише:

"КНДР и Южна Корея ще обявят край на примирието, продължаващо от 1953 г., за да бъде трансформирано то в мирен договор. За тази цел Северна Корея, Южна Корея и САЩ ще работят за тристранна или четиристранна среща на върха (с участието на Китай) за създаване на система на траен мир".