Цената на тока от днес поскъпва средно с 2,03%, а на парното - със 7,3 на сто. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) днес. И новите цени са в сила от 1 юли. 

Докато регулаторът заседаваше, под прозорците му група граждани искаше оставки именно заради новите цени. Демонстрацията бе организирана от БСП. Социалистите още през седмицата настояха председателят на КЕВР Иван Иванов да бъде отстранен - но тогава заради деклариран отказ комисията да се произнесе по сделката за продажба на дружествата на ЧЕЗ в България на компанията "Инерком" на Гинка Върбакова. Депутати от БСП дори внесоха проект за решение на Народното събрание за предсрочно освобождаване на Иванов от поста му. 

Цената на тока за клиентите на ЧЕЗ поскъпва с 1,75 %, за потребителите на EVN - с 1,82 %, а за тези, които получават електроенергията си чрез "Енерго-про"  - с 2,78 %. 

"Регулаторът използва всяка възможност на закона и нормативните актове, за да приема решения в полза на гражданите и бизнеса на България", обяви председателят на КЕВР Иван Иванов, цитиран от "Фокус".

Средното повишение на цената на топлинната енергия от 1 юли 2018 г. е 7,33 %. За "Топлофикация"-София поскъпването е със 7,46 %, за "ЕВН България Топлофикация"-Пловдив - с  0,94 %, а за "Веолия Енерджи Варна" ЕАД повишението е 4,89 %.

Причината за поскъпване на парното е ръстът на цената на природния газ, която от своя страна е по-висока заради цената на суровия петрол и неговите деривати на световните пазари. Иванов обърна внимание, че КЕВР е успяла да намали поисканото повишение от "Булгаргаз" почти наполовина.

Той припомни, че природният газ формира между 60 и 70 % от цената на топлинната енергия в топлофикации, които работят с газ. Увеличението за крайните потребители на природен газ - без значение дали са частни или юридически лица, ще е в рамките на 6.5 %.