Не само на днешното, но и на миналото се разчита да поддържа самочувствието, колкото и тези устои да се разколебават периодически. Фолксваген собственоръчно си осигури огромен скандал, да не говорим за футбола от последните дни. Отпадането на марката далеч не на всички германци донесе радост, Стената също. Но това са т.нар. опорни точки, от които нататък се подреждат следващите и те се превръщат в митове – покрай квалификацията си като исторически събития, решаващи за идентичността.

Германските митове са за нибелунгите – ще каже някой, но това днес не е твърде актуално, макар героите на новата митология да напомнят някак древните. Сами Кедира, Месут Йозил...Нибелунгите на новото време са доста по-различни, но не по-малко привлекателни за средностатистическия жител на Федералната република, сериозно объркан от притока на неарийци към страната му. Споменатите двама са безусловно доказателство, че притокът е принципно ползотворен, но все пак как изглеждат новите стожери?

Не става дума за последните две години, а за последните 45. През които в ГДР и във ФРГ интересите са в различни посоки – на изток акцентът е върху освобождението от нацистката диктатура, на запад – върху икономическото чудо, което връща самочувствието отпреди войната. Обединението обединява и ценностите и оттам нататък те вървят до голяма степен паралелно – тези за най-отдадените на каузата европейци, пионерите в опазването на околната среда или пък ненадминатите (доскоро) футболни шампиони.

Разочарованието от сряда е твърде скорошно, за да се възложат нови надежди за спортни триумфи на националния отбор. Утешителното е, че в историята на германския футбол има достатъчно победи, които да поддържат националната гордост – като например чудото от Берн през 1954.

Не сте го чували? Не е невероятно, имайки предвид кога се е състояло. Но точно тогава Германия придобива истинско ново самочувствие едва девет години след края на Втората световна война – футболната победа над Унгария е нещо много повече, възприема се като утвърждаване на Западна Германия и нейното икономическо чудо, назовават я дори „истинското раждане на Западна Германия“.

През това време в ГДР се радват на новите паметници – тук съветски воин-освободител, там съветски воин-освободител. Но както показват и примерите от актуалната балканска история – паметниците не хранят, по-важно е каква е валутата, а тя от 1948 година на запад е с много гърди по-напред от източногерманската си посестрима и тутакси се превръща в поредния мит – за нея бленуват всички, за които е недостъпна, колкото и да се опитват да я заместят с резервни валути, като например високо ценената пушена змиорка от ГДР.

Западът изпреварва Изтока и в автомобилостроенето – с костенурката от Волфсбург, която удря в земята сапунерката от Цвикау. Но пак и двата вида митове са налице – всекиму неговото, както се казва. Междувременно трабантите са колекционерска страст, а фолксвагените продължават да бележат все по-високи печалби, независимо от скандалите с манипулирането на системите за отчитане на изразходваните газове.

На разделението през 1989-а се слага край и това е и краят на разделението на митовете – този мит влиза недвусмислено в историята, и в еуфорията, особено в началото. После се оказва, че е нож с две остриета, но плюсовете му се оценяват повече от минусите и приспособяването протича целенасочено и последователно – както става всичко в Германия.

И както го насочва Ангела Меркел - канцлерката–наследничка на обединителя Хелмут Кол, влязла твърдо в учебниците по история. И както неговата роля като обединител е засенчена от последвали партийни скандали и въпросителни, така и нейната бляскава политическа кариера попада под въпрос заради неразбориите не с друг, а със собствения й партиен съюзник.

Sic transit gloria mundi, или „Така преминава световната слава“, ако не си гарантираш позициите с промени в Конституцията или устройството на държавата. Но в съзнанието на поданиците заслугите все пак заемат подобаващо място и те предпочитат да залагат на провереното, отколкото на „дивото“. И във футбола, и в политиката. Митовете имат солидна база и трудно подлежат на разклащане.