Русия е поредният четвъртфиналист на Световното първенство по футбол. И то доста сензационен. Никой не е очаквал, че руснаците ще стигнат толкова далеч, излизане от групата се определяше като максимумът на този отбор. Дори от самите руснаци.

Макар да не блестяха с играта си, домакините елиминираха Испания с дузпи - 5:4, след 1:1 в редовното време и продълженията. В герой за „сборная” се превърна вратарят Игор Акинфеев, отразил два удара на противника от бялата точка. Второто спасяване бе изключително атрактивно - с крак.

Радостта на Русия в края на мача - новият четвъртфиналист на Световното първенство.

За първи път мач на този Мондиал бе решен с дузпи.

Редовното време завърши при резултат 1:1. В тези 90 минути испанците бяха по-добрият отбор и повече владееха топката.

Очаквано иберийците поведоха в резултата още в 14-ата минута. След центриране от свободен удар ветеранът Сергей Игнашевич изпревари Серхио Рамос и си отбеляза ефектен автогол. След това испанците направиха няколко пропуска. А в самия край на първото полувреме Сборная изравни от дузпа, изпълнена от Артьом Дзюба. 11-метровият удар бе отсъден за игра с ръка на Жерар Пике.

Домакините предимно се отбраняваха, но тази тактика даде успех. Пък и се видя, че още не се е появил качествен наследник на голмайсторите Давид Вия и Фернандо Торес, които допреди няколко години нижеха гол след гол в противниковите врати и донесоха общо три титли на Ла Роха - две европейски и една световна.

Игнашевич (вдясно на преден план) пронизва собствената си врата. Въпреки това "сборная" се класира напред.

В продълженията за първи път на световно първенство треньорите се възползваха от новите правила, разрешаващи една допълнителна смяна - четвърта. И Станислав Черчесов, и Фернандо Йеро направиха смени. Те обаче не дадоха резултат.

В 115-ата минута целият отбор на Испания обгради холандския съдия Кайперс с претенции за дузпа. Според иберийците нарушения са били извършени едновременно срещу Рамос и Пике. След устна консултация с VAR екипа обаче арбитърът обяви, че няма наказателен удар.

И така се стигна до дузпите. За испанците вкараха Иниеста и Пике, а за руснаците - Смолов и грешникът Игнашевич. След това руският страж Игор Акинфеев спаси удар на Коке в центъра на вратата. Последваха точни изпълнения на Рамос и Черишев. За да дойде отново мигът на Акинфеев, който с левия си крак спаси дузпата на Яго Аспас.

Коке - първият от отбора на Испания, който пропусна дузпа и даде предимство на Русия.

И така - 4:3 за Русия на дузпите след 1:1 в редовното време. Общ резултат – 5:4.

Руски фен, "дегизиран" като крал.

На четвъртфинала Сборная ще се изправи срещу Хърватия, която елиминира Дания също с дузпи.

А Испания стана поредният фаворит, чийто футболисти ще догледат Мондиала по телевизията. И третият световен шампион. Вече си заминаха още актуалният шампион Германия, финалистът Аржентина и европейският първенец Португалия.

Треньорът на Испания Фернандо Йеро след края на мача. Дебютът му на Световно първенство не се получи съвсем.