Руският президент Владимир Путин е позвънил по телефона на испанския крал Фeлипе VI след осминафинала на Световното, в който Сборная хвърли бомба и елиминира шампионите от "Мондиал 2010" с дузпи.

Това заяви прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков.

"Президентът е отдал дължимото на майсторството и високата класа на испанския отбор. Заедно с това е подчертал, че избраната тактика от страна на нашия треньор се е оказала по-удачната", информира Песков.

Фeлипе джентълменски честитил победата на президента. Той беше в ложата на "Лужники", заедно с още над 78 хиляди зрители, редом до президента на ФИФА Джани Инфантино и министър-председателя Дмитрий Медведев. Не и Путин.

Крал Фелипе с Джани Инфантино.

Руският държавен глава е поканил краля отново да посети Русия в удобно за него време. По думите на Песков двамата са разменили думи за дългосрочните отношения между двете страни.

Владимир Путин е гледал мача по телевизията и емоционално го е изживял, каза още говорителят. Той не е могъл по присъства на живо. Два пъти се е обадил на селекционера Станислав Черчесов - преди и след срещата.

И на среща с Медведев.

Русия празнува подобаващо. От много години насам в страната не имало такива масови празненства и еуфория. Дори олимпийската титла на хокеистите в Южна Корея не доведе до толкова мащабен екстаз, отчита руската преса. Или не е проличало, тъй като успехът в ледената игра бе посред зима.

А сега е лято, стотици хиляди запалянковци гледаха мача с Испания на огромни екрани в големите градове. След това заляха улиците, окупираха заведенията и фензоните... Сляха се и с останалите запалянковци. Не, че това не се случваше и досега, но този път и домакините имаше какво да празнуват.

Запалянковци от различни страни празнуват заедно в руската столица.

В Испания настроението е на обратния полюс. "Ла Роха" сподели съдбата на Германия, Аржентина и Португалия - четири големи фаворита, три от тях са световни шампиони, а Роналдо и компания са настоящите първенци на Европа.

"ПРОВАЛ", е голямото заглавие на мадридския в. "Марка".

"Нищо не може да оправдае играта и загубата срещу отбор, който се намира на 70-о място в ранглистата на ФИФА", продължава най-големият спортен всекидневник в света.

Изданието припомня интересна история. През 1959 г. диктаторът Франко забранил на националния отбор на страната си да гостува в Москва за четвъртфинал на първото Европейско първенство. Няма официално обяснение защо. Двубоят е трябвало да се играе на ст. "Владимир Илич Ленин", сега "Лужники", на който днес Испания бе елиминирана.

Тогава европейските шампионати се играеха в такъв формат, само полуфиналите и финалът - в една страна.

Почитатели на Испания в Москва.

Та иберийците са дисквалифицирани, а на следващата година СССР стана шампион на Европа. Водещата версия за отказа на Франко е, че се уплашил от силата на Сборная тогава, твърди вестникът.

"59 години по-късно все пак стъпихме на този стадион, но загубихме", пише "Марка".

Испанската преса призовава Серхио Рамос, един от грешниците днес, да приключи с националния тим. Засега обаче защитникът не е казал какво е бъдещето му с представителния състав. Много критики отнася и неговият партньор в центъра на отбраната Жерар Пике. Направил е ненужна дузпа и само той е спорил дали е редовна.

"Сбогом" си взе Андрес Иниеста, човекът, който с гола си в продълженията на финала направи Испания световен шампион за пръв и засега единствен път през 2010 г. в Южна Африка.

"Приключвам с националния отбор в най-тъжния момент от кариерата ми, заяви с тъга бившият ас на "Барселона". - Лесно е сега да кажа, че сме се провалили заради смяната на Юлен Лопетеги ден преди старта на първенството. Но няма да го направя. Футболистите сме тези, които играем на терена. В крайна сметка зависи от нас.

Добра оценка се дава единствено на Диего Коста, който е положил усилия днес, за разлика от останалите.

Фернандо Йеро

Фернандо Йеро, който замени "на пожар" Лопетеги, засега няма намерение да си ходи. Той изпълняваше ролята на мениджър преди да стане треньор.

"Казах го в началото, казвам го и сега, независимо от загубата - беше удоволствие да тренирам тези футболисти", рече бившият защитник на Испания и "Реал" (Мадрид).