Хърватия и Дания водиха голяма 120-минутна битка на осминафинал на Световното в Нижни Новгород. Балканците спечелиха с дузпи с общ резултат 4:3 (3:2 при 11-метровите удари след 1:1) и продължават напред.

На 7 юли те ще срещнат Русия в четвъртфинал от 21 часа в Сочи. Сборная също се промъкна напред с дузпи - срещу Испания по-рано днес.

Вечерта край река Волга принадлежи на вратарите Даниел Субашич и Каспер Шмейхел. И двамата спасиха по три дузпи, като датският страж, гледан от своя баща в ложата - великия Петер Шмейхел, хвана 11-метров удар на Лука Модрич в 116-ата минута. Така двубоят трябваше да се реши от бялата точка.

Тогава блесна и Субашич.

И този мач не оправда очакванията за развой. Хърватия буквално летеше в първата фаза, докато Дания прескочи групата си доста пестеливо и без големи фойерверки. Днес обаче "динамита" едва не взриви своя фаворизиран съперник. 

Даниел Субашич

Мачът започна не по желания от балканците сценарий. Още във втората минута Мартин Йоргенсен откри резултата след кратка суматоха в наказателното поле - 1:0 за Дания.

Последва обаче грешка и на северняците, както и малшанс при рикошет, след който топката стигна до Марио Манджукич и той изравни в 4-ата минута.

В следващите минути Модрич и съотборниците му имаха преимущество. Дания също не пропускаше да атакува. Двубоят беше интересен и динамичен, макар и лишен от голови положения, които сме свикнали да наричаме 100-процентови.

Ракитич и Перишич едва не направиха пълен обрат в края на полувремето - топката не попадна в целта при ударите им.

През вторите 45 минути съперниците повече внимаваха да не поемат големи рискове и дебнеха за грешки. Датчаните обаче заиграха по-добре. Пак имаше интересни ситуации пред двете врати, но най-вече при статични положения и далечни удари.

Положението не се промени много и в продълженията. Противниците си деляха надмощие. Хърватите можеха да решат всичко малко преди края, когато Модрич даде феноменален пас на Анте Ребич и нападателят на "Айнтрахт" бе фаулиран в пеналта. Дузпа, която обаче Лука пропусна, а Шмайхел-младши показа на опонентите си какво ги чака в епилога.

Може да се каже, че Дания изигра най-добрия си мач от началото на Световното, но тове не стигна да продължи. Хърватия пък се представи най-слабо дотук. Тимът е на четвъртфинал на Мондиал за първи път от 1998 г., когато стигна полуфинал.

Срещу Русия няма да е лесно, особено ако балканците усложнят живота си, подобно на Испания.

При дузпите:

Кристиан Ериксен (Дания) - пропуск, Субашич спаси, а топката се отби и в гредата

Милан Бадел (Хърватия), пропуск, Каспер Шмейхел парира с крака

Симон Кяер (Дания) - гол, 1:0

Андрей Крамарич (Хърватия) - гол, 1:1

Крон Дели (Дания) - гол, 2:1

Лука Модрич (Хърватия) - гол този път на №10, 2:2

Ласе Шьоне (Дания) - пропуск, Субашич спаси отново

Йосип Пиварич (Хърватия) - пропуск, и Шмайхел спаси

Никола Йоргенсен (Дания) - пропуск, Субашич изби с крак

Иван Ракитич (Хърватия) - гол, 3:2, хърватите продължат