Митата на САЩ върху вноса на европейски автомобили могат да струват на американската икономика 13-14 млрд. долара. Това е предупредила Европейската комисия в отговор на запитване на Вашингтон за коментар по въпроса, съобщава американското издание "Политико".

"Допълнителни мита от 25 процента за автомобилите и автомобилните части на първо място ще окажат негативен ефект върху брутния вътрешен продукт на САЩ в размер 13-14 млрд. долара, като балансът по текущата сметка на САЩ няма да бъде повлиян положително." 

Президентът Доналд Тръмп неотдавна заплаши вноса на европейски автомобили с мита от 20 процента, ако Брюксел не оттегли тарифите и другите търговски бариери, наложени в ескалиращия търговски конфликт. 

Европейските автомобилостроители са произвели в САЩ 2,9 милиона коли, което се равнява на 26 процента от американското автомобилно производство миналата година, уточнява документът. 

Дори без да се отчита Крайслер (Chrysler), който според Еврокомисията е един от традиционните "трима големи" американски автомобилостроители, но вече е европейска собственост, производството на компании, притежавани от европейски собственици в САЩ, достига 16 процента от националното производство или 1,8 милиона автомобила. 

Документът напомня на Вашингтон, че европейските компании, които произвеждат в САЩ, често внасят необходимите части за американските им заводи и изнасят голяма част от крайното производство.

По този начин те допринасят значително за подобряване на търговския баланс на САЩ, който е приоритет за администрацията, подчертава ЕК. 

Освен това в документа на Еврокомисията се посочва, че налагането на вносни американски мита за европейските автомобили може да предизвика "контрамерки" от търговските партньори на САЩ

"Това въздействие ще бъде утежнено значително от вероятните контрамерки на американски търговски партньори върху голям обем от търговията", предупреди Комисията.

"Ранните проучвания, които се позовават на опита от член 232 (от Закона за разширяване на търговията на САЩ) за стоманата и алуминия, прогнозират, че американски износ за над 294 милиарда долара (или 19 процента от целия износ през 2017 година) може да стане обект на ответни мерки в различните сектори от американската икономика. Тези контрамерки могат да разширят негативното влияние и върху брутния вътрешен продукт", отбелязва ЕК.