След като поиска референдум за излизане от НАТО, но му бе обяснено, че такова искане противоречи на закона, сега лидерът на "Воля" и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки подхвана самия закон за прякото допитване до народа.

Депутати от групата на Марешки са внесли изменения в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, по-известен като закон за референдумите, с които се иска отпадане на забраната народът да се произнася по въпроси, уредени в сключени от България международни договори, които вече са ратифицирани. 

Преди няколко месеца лидерът на "Воля" реши да се позиционира като еврофоб и русофил и поиска от парламентарната трибуна референдум за излизане от Алианса. Марешки обаче пропусна, че България е част от НАТО по силата на Северноатлантическия договор. Предложението му бе освен популистко - противозаконно, защото освен, че законът за референдумите забранява произнасянето по въпроси, по които има ратифицирани договори, самата конституция е категорична по въпроса:

"Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат".

Иначе в мотивите към проекта за изменение депутатите от "Воля" посочват, че "международните договори засягат почти всички сфери на живота на българските граждани", а в същото време, според Марешки и компания, забраната за референдуми по ратифицирани договори не е забрана, просто се тълкувала така. И затова трябва изцяло да отпадне от закона за допитванията.

От партията на фармацевтичния бос предлагат още нов по-облекчен режим за признаване на резултатите от референдумите. 

Според сега действащия закон "предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели".

Във формулировката на "Воля", предложението се счита за прието, "ако гласувалите с "да" са повече от половината от участвалите в референдума избиратели и повече от половината от участвалите в последните избори за Народно събрание".

Предвид факта, че гласуването у нас стана задължително, по сега действащия закон за референдумите е трудно да се достигне същият брой гласували при допитването като този за парламент.