Въпреки че индексът, който служеше за изчисляване на лихвите в България - СОФИБОР, престана да съществува от 1 юли, банките още не са обявили с какво ще го заменят. Но уверяват потребителите, че лихвите по кредитите няма да се вдигат. В следващите няколко дни те трябва да съобщят с какво ще заменят индекса. Ако потребителите имат възражения, могат да се обърнат към Комисията за защита на потребителите (КЗК).

Повечето от банките смятат да заменят СОФИБОР с евроиндекса ЮРОБОР, а част от кредитните институции ще разработят собствен индекс, който да използват, предаде БНТ. Европейския ЮРОБОР е с по-ниски стойности от СОФИБОР, но прогнозите на анализатори са за плавното му покачване през следващите години.

Единствено най-голямата банка у нас - Уникредит Булбанк, досега е обявила с какво ще замени СОФИБОР. Това ще е "Осреднен депозитен индекс" (ОДИ), който самата банка ще прави ежемесечно, ползвайки лихвената статистика на БНБ. Индексът ще е осреднен среднопретеглен лихвен процент по целия обем на левови депозити на сектори "Нефинансови предприятия" и "Домакинства" в банковата система в България. От "Уникредит" посочват, че ако централната банка започне да изчислява и публикува ОДИ, Уникредит Булбанк ще пристъпи към директното му използване. 

СОФИБОР служеше при определяне на лихвите по близо 90 от ипотечните и потребителски кредити в лева, които се определяха като сума от променлив лихвен процент и надбавка. Той показваше какво плащат банките, за да си осигурят левова ликвидност.

От 1 юли обаче БНБ няма да изчислява справочните индекси СОФИБИД и СОФИБОР. Решението за това беше взето от УС на БНБ още м.г. заради Регламент на ЕС, че индекси, използвани във финансови договори, ще трябва да се изготвят от лицензирани или регистрирани администратори от ЕС или от трета държава, включени в регистър, поддържан от Европейския орган за ценни книжа и пазари.

СОФИБОР се формираше от лихвите по предлаганите левови депозити на българския междубанков пазар. Въпреки че от м.г. вървят слухове, че новият индекс ще се изчислява от Thomson Reuters, такива потвърждения до момента няма.

През май парламентът прие законови промени, според които към момента на смяна на формулата за определяне на лихвата по кредита, новият лихвен процент не може да надвишава лихвата преди промяната. Но след това може да се промени съгласно движението на новия индекс, който банката ще избере.

Промените задължават банките да уведомят клиентите си за промяната, настъпила с отпадането на индексите.

СОФИБОР навлезе масово в банковото кредитиране преди 4 години. Тогава беше променен закона с цел защита на потребителите. Банките бяха задължени да използват като основа за формирането на лихвите достатъчно независим индекс, защото преди това всяка институция го правеше на базата на собствена методика.

Съмнения в изрядност са и причината за отпадането на индекса. Те започнаха в страни от ЕС, след скандали в големи банки, включително с британския индекс Леония. Това наложи Брюксел да въведе правила, че подобни индекси трябва да се поддържат от лицензирани за това институции.

Така се наложи БНБ да спре поддръжката на СОФИБОР.