13 лица са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, планирала убийства на полицаи и магистрати, 4-ма други се издирват. Това каза ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев на брифинг в Съдебната палата, цитиран от „Фокус“.

„Става въпрос за досъдебно производство, наблюдавано от Специализираната прокуратура, по което работим активно с колегите от ГДБОП от 2-3 месеца. Става въпрос за организирана престъпна група, в която участват емблематични лица за криминалния контингент в София, занимаващи се основно с разпространение на наркотични вещества и агресивно разширяване на дилърската си мрежа на териториите, в които продават.

Като вторичен продукт от това е, че принуждават лица, включително и непълнолетни и малолетни, да продават наркотични вещества за тази група, както и че тази група е съставила списък със служители на МВР и на Специализираната прокуратура, спрямо които са планирали, според доказателствата, с които разполагаме до момента, телесни повреди, включително и убийства", обяви почти сигурният нов зам. главен прокурор.

Те са планирали убийствата "заради това, че тези служители са работили активно върху други досъдебни производства, обвиняеми и подсъдими по които са членове на тази организирана престъпна група, а и не само. Тоест за това, че са си вършили както трябва работата.“

„Това за мен като ръководител на СП не е новина – ние работим доста сериозно с МВР и ГДБОП и смятам, че сме постигнали много добри резултати. Явно това вече създава сериозен проблем за част от тези лица, след като се стига до този краен резултат. Ще продължим да работим активно в тази посока и няма да позволим никаква форма на натиск върху служители на МВР и магистрати, които изпълняват качествено задълженията си. Ще бъдем безкомпромисни при констатирането на такива случаи“, каза още Гешев.

„Привлечени към наказателна отговорност са 13 лица, 4 други са обявени за общодържавно издирване - общо 17 лица. Спрямо десет от тях Специализираният наказателен съд в събота взе мярка „задържане под стража“.

Сред арестуваните е синът на Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския, както и мъж, известен с прякора Гевгелийския, който е обвиняем за убийството на надзирател преди 2 години, както и за други тежки нападения.

По думите му част от мотивите на групата за набелязване на определени служители на полицията и прокуратурата е отмъщение, защото са работили активно срещу организираната престъпност.

"Не са вземали пари", обобщи Гешев за служителите.