Европейската комисия отпуска спешно допълнителни 45.6 милиона евро на Гърция и Испания за подобряване на условията в миграционните лагери на тяхна земя, съобщи пресслужбата на институцията.

Решението бе взето след срещата на върха през миналата седмица, в която доминираща тема бе миграцията. Тогава Италия, която също е сред страните, понасящи най-силен миграционен натиск, наложи вето на заключенията от съвета. Причината - в последно време обсъжданията на миграционната политика се преместиха от притесненията на страните на първа линия към следващите им движения на континента - тема, предизвикана от последната политическа криза в Германия.

За Испания са предвидени 25.6 милиона евро, които ще бъдат насочени в подкрепа на лагерите в Сеута и Мелиля. 

От тях 24.8 милиона ще получат Министерството на труда и социалната сигурност и Испанският Червен кръст по проект, насочен към осигуряване на подслон и здравни грижи за мигрантите, пристигащи в южната част на страната.

Останалите 720 000 евро ще получи Министерството на вътрешните работи за организиране връщането на мигрантите по родните им места.

Гърция ще усвои 20 милиона евро за мигрантите на остров Лесбос. Те ще отидат при агенцията на ООН за бежанците, която ще ги използва за осигуряване на подслон на острова.

Комисията отбелязва, че досега е осигурила над един милиард евро спешна помощ за мигрантите. Тези средства са били поделени между Италия, Гърция, България, Хърватия, Германия, Швеция и Испания. Общо за въпроси, свързани с миграцията, ЕС е отделил през последните четири години близо 11 милиарда евро, включително за охрана на границите. Гърция е получила 1.6 милиарда от началото на бежанската криза през 2015 г.