БСП провокира премиера Бойко Борисов да каже солидаризира ли се с изказването на своя заместник в партията и председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, че "Русия и Китай са едни от основните потенциални заплахи за мира и стабилността".

От левицата визират думите на Цветанов на брифинг след 82-рото междупарламентарно заседание "Европейски парламент – Конгрес на САЩ", което се проведе преди два дни в София. Точните думи на зам.-председателя на ГЕРБ бяха:

"Русия и Китай са едни от основни потенциални заплахи за мира и стабилността, разбира се, и  фалшивите новини, и всички провокативни действия от някои държави, но ЕС и САЩ заедно могат да се противопоставят на всички тези заплахи."

Днес от партията на Корнелия Нинова отправиха задочно питане до Борисов:

"Министър-председателят потвърждава ли позицията на Цветанов, че Русия и Китай са едни от основните заплахи за мира и сигурността?"

И допълват, че това изявление е "безотговорно, непремерено и създаващо рискове за България" и го приемат като "официална позиция на партията, респективно и на излъченото от нея и нейната парламентарна група правителство". След което поставят на Борисов още въпроси:

- Как тази позиция кореспондира с обявените от него усилия за нормализиране на отношенията с Русия при неотдавнашната си визита в Москва?

- Как ще бъдат развивани енергийните проекти със страна, която е обявена за "основна заплаха за мира и сигурността"?

- Как изявленията на Цветан Цветанов кореспондират с предстоящата на 6-7 юли среща в София Китай - Централна и Източна Европа?

- Как ще бъдат постигнати целите на визитата на Ли Къцян, след като дни преди това е обявен за премиер на страна, "основна заплаха за мира и сигурността"?

"Настояваме българският министър-председател да поеме лична отговорност за тези изявления, като или ги потвърди, или се разграничи категорично със съответните действия по отношение на втория човек в партията му. Липсата на такива действия за нас ще означава, че правителството се солидаризира с тези позиции или че вторият човек в ГЕРБ вече де факто е първи", казват в заключение от БСП.

Срещу изказването на Цветанов пръв се обяви най-отявленият русофил на републиката - коалиционният партньор на ГЕРБ и лидер на "Атака" Волен Сидеров.  

"Това е груба грешка, такива думи не се говорят. Да кажеш, че Русия и Китай са заплаха за мира - това е груб дипломатически гаф. Аз отдавна съм казал, че мога да направя едно неделно училище, да изнасям лекции", заяви Сидеров в неделя.