75-годишният испански свещеник Мигел Пахарес е първият европеец, починал при разразилата се тази година епидемия от ебола, съобщи мадридският в. "Ел Паис".

Отецът се споминал тази сутрин от смъртоносната зараза в клиниката "Карлос III" в испанската столица. Той бил докаран в родината си на 7 август от Либерия, където се заразил с вируса. Пахарес бил изпратен там по линия на Ордена на Свети Йоан Йерусалимски. Прихванал вирус, докато се грижел за камерунския лекар Патрик Ншамдзе - директор на болницата "Свети Йосиф" в Монровия. А докторът се заразил от ебола, докато обгрижвал пациентите си.

Отец Пахарес бил лекуван с американското експериментално лекарство ZMapp. Преди две седмици като по чудо то спаси живота на двама заразени от ебола в Либерия американци - д-р Кент Брантли и мисионерката Нанси Райтбол. Двамата бяха на ръба на смъртта. Д-р Брантли дори се обади по телефона на жена си, за да се сбогува с нея. А близките на Райтбол подготвяха погребението й. Лекарството, което все още не е одобрено от американската Агенция за лекарствата и храните (ФДА) бе дадено на двамата пациенти като последен отчаян опит за спасението им.

В случая с Мигел Пахарес обаче дори ZMapp не е подействало.

Журналисти чакат вести от мадридската клиника "Карлос III".

В клиниката "Карлос III" се намира и испанската мисионерка Хулиана Боноа. Тя също бе докарана от Либерия със симптоми, подобни на тези на ебола. След тестовете стана ясно, че Боноа не е болна от смъртоносната болест. След кончината на отец Пахарес обаче лекарите в "Карлос III" решиха тя отново да бъде прегледана. Приемът на пациенти в мадридската клиника е спрян за неопределено време.

На починалия няма да бъде направена аутопсия. Тя не се допуска, когато смъртта е причинена от толкова опасен вирус като този на ебола. Причината е, че  при аутопсията има голяма опасност заразата да се разпростре и върху други хора.

Всички дрехи и и принадлежности, до които се е докосвал отец Пахарес, ще бъдат унищожени, за да няма никакъв риск.

Смъртта на испанския свещеник съвпадна с решението на Световната здравна организация (СЗО) да разреши използването на експериментални лекарства за лечение на ебола.

Днес в Либерия пристигнаха първите пратки експериментално лекарство. Не се съобщава какво е точно то. Знае се само, че ще бъде използвано само за евентуално лечение на лекари.

Досега от ебола са починали 1013 души. Броят на заразените е вече 1848.