Започна като безвкусна шега. Бразилски фенове на Световното първенство по футбол решиха "да си правят майтап" с рускини, като ги карат да повтарят неприлични думи, чийто смисъл те не разбират, и след това публикуваха клипчета в социалните медии. Сега тези жени са обиждани за втори път - този път от руските крайнодесни групироки.

Атаките в социалните медии вече включват не само рускините от клиповете на бразилците, но и въобще руски жени, които са били снимани с чужди футболни фенове, пише Би Би Си. Подложените на тормоз съобщават, че са обиждани, подигравани, получавали са заплахи за физическа разправа и дори смъртни заплахи.

Първо в личните профили на жените в инстаграм или "В контакте", който е руският отговор на фейсбук и се използва от над 30 млн. души дневно. След което снимките и клиповете заедно с обидни коментари започват да циркулират в сайтове на руските крайнодесни и екстремистки групировки.

Тъпа шега

Група бразилци, които следват отбора си в Русия, решават "да се пошегуват" - да накарат рускиня, която са срещнали, да повтаря неприлични изрази на португалски език.

Изразът, който тя трябва да повтори, грубо се превежда като "розова вагина", а жената, която не говори португалски, няма никаква идея какво произнася. "В контакте" тя скоро става обект на масово неодобрение и на омразата на руските ултранационалисти. Някои от тях дори си правят "Групата на розовата вагина", която основно се занимава с тормоз над жени в социалните мрежи. За съвсем кратко време хиляди руснаци - основно мъже - започват да я обиждат, след това вълната на омразата се пренася и към други рускини, които са се снимали с чужденци по време на мондиала.

Според тези групи жените сами са си виновни, защото тяхното поведение "обижда" мъжете в Русия.

Жената от бразилската "шега" е принудена да изтрие профила си "Вконтакте" и въобще да изчезне от социалните мрежи, но името ѝ, възрастта ѝ, мястото на раждането ѝ и адресът ѝ вече са публично достояние. В обращение са и много лични снимки, взети от личния ѝ профил, преди да го изтрие.

Мария - името е сменено - е друга млада рускиня, която също е подлагана на тормоз онлайн.

"Искахме да направим видео за рождения ден на наш приятел. Видях млад мъж с бразилски екип и си направих снимка с него", разказва тя пред Би Би Си. На кадъра се вижда как двамата си вземат довиждане - според момичето съвсем приятелски, "целунахме се леко". Тя не вижда проблем в снимката и я слага на страницата си във "В контакте".

Според някои обаче двамата се целуват по устните и започва големият тормоз и заклеймяване онлайн, оглавено от крайнодесни потребители. Обвиняват я, че има прекалено близки отношения с чужденци.

"Никога не съм мислела, че ще се стигне дотук. Изтрих поста си, въпреки че не намирах нищо неприлично в снимката", обяснява Мария, която получила дори смъртни заплахи.

Тя е така наплашена, че ще търси помощ от психолог.  Оплаква се, че е толкова стресирана, че не може да спи, непрестанно е нащрек дали няма да получи ново съобщение и заплаха.

"По трудния начин научих на какво са подложени руските момичета, ако някой реши, че се държат неподходящо с чужденци", добавя тя.

Не и с чужденци

Точно в навечерието на Световното първенство Тамара Плетньова, депутат от руската Дума и председател на комисията по култура, излезе със специално обръщение рускините да не влизат в по-близки контакти с чужденци, дошли за мачовете на националните си отбори.

"Не съм националистка", обясни тя, но добави, че руските жени трябва да раждат "нашите собствени деца".

Според нея самотното майчинство става много разпространено след олимпийските игри в Москва през 1980 г. и няма нужда това отново да се случва.

Неуважителното отношение не е само онлайн. Някои от традиционните медии се присъединиха към този тон. "Московский комсомолец" публикува статия със заглавие "Време за проститутки: рускините на Световното опозоряват себе си и страната си".

Темата беше дискутирана по Първи канал на руската телевизия, като жените бяха посъветвани: "Тези мъже са тук само за празника."

Има и мнения в обратна посока.

"Руските жени могат да правят секс с когото си поискат", написа главният редактор на Sports.ru Юрий Дуд.

Социалната платформа "В контакте" също изиска да бъдат премахнати някои от обидните публикации и призиви за насилие.