„С играта си днес бразилската „десетка“ окончателно доказа защо е в Русия“, пише бразилският вестник „О Глобо“.

Така най-голямото издание в южноамериканската страна коментира играта на Неймар. Футболистът има главната заслуга „селесао“ да елиминира Мексико с 2:0 и да се класира за четвъртфинала на Световното.

„Приятелите му Мбапе и Кавани от „Пари Сен Жермен“ вече блеснаха в предишните дни. И Неймар вкара гол и даде пас за победата на своя тим. След отличните си игри срещу Коста Рика и Сърбия той направи днес много повече от това, което очакваха запалянковците“, продължава „О Глобо“.

Вестникът изтъква, че Неймар остана единственият „оцелял“ на мондиала от тримата най-добри играчи в света. Другите двама - Роналдо и Лео Меси, си тръгнаха“, продължава „О Глобо“.

Неймар демонстрира и скромност след мача, за който бе избран от ФИФА за играч № 1, отбелязва в. „Жорнал ду Бразил“.

„Не искам това да бъде първенството на Неймар, искам да бъде първенството на Бразилия“, каза той.

След което отдаде дължимото на защитата на отбора си. Звездата изтъкна, че нападателите на Бразилия играят добре, защото знаят, че зад тях е безопасно благодарение на отбраната.

Неймар обясни и защо в края на всеки мач се просълзява. Той заяви, че след месеците възстановяване от операцията на глезена е положил зверски усилия, за да догони физически съотборниците си от „селесао“ и да се бори заедно с тях за шестата световна титла.

„Емоцията е огромна. Не мога да се сдържа“, призна бразилският номер 10.

И отговори с „почти да“ на въпроса дали вече е 100 процента възстановен физически.

Макар през целия мач да бе фаулиран от мексиканците, това не можа да намали блясъка на играта му.

Колкото до “ацтеките“, Неймар заяви по техен адрес:

„Приказваха повече и затова си заминаха.“

Той отправи нападки към мексиканеца Лаюн за това, че го настъпил, докато и двамата са били извън терена.

Но въпреки желанието му не му се удаде да отговори на критиките, отправени към него преди срещата от треньора на Мексико Хуан Карлос Осорио. Не за друго, а защото това не му позволи собственият му наставник Тите, който обясни, че само треньор има право да отговори на треньор.

Фирмино, вкарал втория гол срещу Мексико, според редица медии трябва да бъде титуляр.

В. „Фоля де Сао Паулу“ пък изтъква играта на други двама бразилци - Уилиан и Фирмино. Особено последният трябва да бъде титуляр, а не резерва, смята всекидневникът. На същото мнение са и редица други медии в най-голямата южноамериканска страна.

Бразилският президент Мишел Темер позна резултата от мача, гръмна телевизия „О Глобо“. Вчера - ден преди срещата, той заявил от двореца „Жабуру“ в столицата Бразилия, че сънародниците му ще победят Мексико с 2:0.