Днес ще стане ясен последният четвъртфинал на Световното в Русия - играят се осминафиналите Швеция - Швейцария (от 17 часа) и Колумбия - Англия (от 21 ч).

Победителите ще спорят един срещу друг на 7 юли от 17:00 ч в Самара.

Двубоят между скандинавците и алпийците е абсолютно непредсказуем. Участието на Швейцария на елиминациите не е изненада, същото не може да се каже за "тре крунур". Тимът неочаквано за всички оглави групата на Германия за сметка на "маншафта".

Двата съперника никога досега не са спорили един срещу друг на голямо първенство, а само в приятелски срещи.

Голям шум се вдигна покрай швейцарците заради политическата пропаганда, която си позволиха косовските албанци (по произход) Джердан Шакири и Гранит Джака в мача със Сърбия. Те бяха глобени от ФИФА. В последните дни обещаваха, че няма да имитират орли, ако се радват при голове на осминафинала.

В лагера на Швеция обстановката традиционно е спокойна. Селекцията на Яне Андерсон излезе от българската квалификационна група за мондила, а в баража успя да елиминира Италия.

Смяташе се, че класиране за плейофите е максималната цел и тя вече е изпълнена, но в страната вече се надяват на победа и днес. А един от Швеция и Швейцария сензационно (като предваритени прогнози) може да стигне до полуфинал.

С надежда за същото постижение от 21 часа ще се противопоставят Колумбия и Англия в Москва. Островитяните доброволно предадоха първото място в групата си на Белгия, за да попаднат с по-лекия (откъм имена) поток. Идва време да разберем дали сметката ще излезе. Обикновено на големи първенства който гледа да мине "тънко", отпада.

Селекционерът Гарет Саутгейт демонстрира оптимизъм в последните дни. Той заяви на всички пресконференции, че тимът му е готов за нещо голямо на мондила - поне полуфинал. Вярва, че Англия има качествата за това. Титулярите ще се завърнат в игра, както и Деле Али, който се контузи в първия мач.

Колумбия също се заканва, макар че няма нито една победа в 5-те мача между двата съперника. Основният въпрос в лагера на латиноамериканците е дали капитанът Хамес Родригес ще бъде възстановен от контузията, получена срещу Сенегал. Колумбийците стигнаха до четвъртфинал преди 4 години в Бразилия, сега имат шанс да повторят това класиране.

Двата тима са играли на Световно един срещу друг във Франция '98, когато съставът от Албиона спечели с 2:0 в групата.