Лобист съм. За бюджета.

Така председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) се опита да обясни изненадващите законови изменения, на които е автор и с които акцизът за т.нар. бездимни цигари ще се изравни с този на обикновените. Поправката в Закона за акцизите и данъчните складове по план трябва да влезе в сила от 1 октомври - противно на практиката акцизи и данъци да се определят в края на годината с бюджета за следващата.

В момента на пазара у нас има регистриран само един вид нагреваеми тютюневи изделия - това е устройството на "Филип Морис" IQOS и филтрите за него. Ако промените на ГЕРБ бъдат приети, то в резултат цената на кутия филтри може да достигне около 10 лв. при сегашна цена от 5,50 лв. - приблизително колкото е средната цена на кутия вносни цигари у нас в момента.

Това веднага породи въпроса лобира ли Менда Стоянова за производителите на конвенционалните тютюневи изделия.

"Определено потвърждавам, че става дума за лобистки интереси. Известно е, че аз съм един виден лобист, но за бюджета", започна Стоянова. И разказа:

Нагреваемите изделия навлизат в Европа през източните страни, в т.ч. и България, и у нас делът им на пазара се увеличава. Тепърва се очаквал още ръст. 

На въпрос защо в средата на бюджетната година се правят законови изменения, Стоянова посочи, че сега държавата била изненадана от големия ръст на този тип тютюневи изделия. Законово нямало пречки:

"Това е косвен данък, който може да бъде променян по средата на годината, тук нямаме нормативни проблеми. Разбираме го сега, защото ръстът е много голям. Ние не оценихме миналата година, но агресивната политика на производителите доведе до това, че през периода януари-май спрямо същия период на миналата година имаме ръст над 50%."

"Точно това се получава - нагреваемите тютюневи изделия изместват нормалните тютюневи изделия", призна Стоянова.

По думите й, ако от една кутия нормален тютюн, струваща 5,50 лв., 3,50 лв. влизат в бюджета, от една кутия от новите при цена 5,50 лв. влизат 93 стотинки. Това, умножено по количествата, прави загуба 15 млн. лева с тенденция до края на годината да станат 30 млн. лв., изчисли шефката на бюджетната комисия. Тези средства били пренебрежимо малко на фона на целия държавен бюджет, но можело да отидат по други направления.

"Бюджетът дотира производителите и пушачите на тези цигари", допълни. - "Не съм съгласна като данъкоплатец непушач моите пари да отиват за дотиране на едно изделие, употребявано от шепа хора – това не са социално слаби хора, за да го пушиш, трябва да направиш една инвестиция от 200 лв. за устройството. Тези хора са много шумни и вдигнаха темата по медиите."

Стоянова не е съгласна и с изчисленията, че бездимните IQOS ще струват около 10 лв. за кутия. Щели да са около 8 лв., въпреки че изчисленията са на самия бранш.

На многократно зададения въпрос дали все пак тези законови изменения не са от полза само на производителите на конвенционалните цигари, защото при една нова по-висока цена на нагреваемите клиентите ще се върнат към старите, Стоянова посочи:

"Точно това се получава - нагреваемите тютюневи изделия изместват нормалните тютюневи изделия. В интерес на истината цената на нагреваемите изделия въобще не ме интересува, това трябва да интересува пушачите на този вид цигари! Вие през цялото време се опитвате да кажете, че се лобира за производителите на цигари, може и такъв прочит да се направи. Но искам да ви кажа, че преди всичко за мен е важна сметката. За мен 30 милиона са сериозни пари. Знаете колко сфери искат допълнителни средства."

След което призова и Министерството на здравеопазването да вземе отношение по темата, защото в момента тези нови цигари, понеже не са забранени за употреба на закрити места, са допускани в заведенията.