Шведската академия за литература тази година няма да излъчи лауреат на Нобеловата награда, но група шведски интелектуалци се обединяват и създават алтернатива на престижната институция. В знак на протест срещу скандала, погълнал Академията, тази есен те смятат да дадат своя награда, паралелна на Нобеловата, пише „Гардиън”.

Нобеловата награда за литература за 2018 г. беше отменена през май, след като бяха повдигнаха обвинения в сексуално посегателство срещу Жан-Клод Арно, съпруг на Катарина Форстенсон. Форстенсон беше член на Шведската академия и председател на журито, което гласува тайно за лауреатите, но заради скандала напусна. След нея последваха още безпрецедентни оставки в институцията. Арно беше обвинен в изнасилване през юни, но отрича да е виновен. Скандалът даде началото на дебати за консервативната структура на Академията и на редица спорове между членовете.

И докато Шведската академия в момента не може да изпълнява функцията си, повече от 100 писатели, актьори, журналисти и други интелектуалци създават Нова академия – и като заместител на Нобела те ще дадат собствена награда.

Основахме Нова академия, за да припомним на хората, че литературата и културата като цяло насърчават демокрацията, прозрачността, емпатията и респекта без привилегии, колебание, арогантност или сексизъм – гласи изявление на новата формация. – Във време, когато човешките ценности са поставени под въпрос, литературата става все по-важна противодействаща сила, за да спре мълчанието и потисничеството над културата. Новата академия разглежда като изключително важно присъждането на най-голямата литературна награда през 2018-а.”

Новата академия кани всички литератори да номинират автори. Кандидатите може да идват от всяка страна по света и трябва да са написали поне две книги, едната от тях публикувана през последните 10 години. С наградата ще бъде отличен писател, който разказва историята на „хората по света” – оттук идва разликата с Нобела, който се дава на писатели, които по думите на Алфред Нобел са написали „най-изключителната творба в идеална насока”.

Щом номинациите станат факт, Нова академия ще даде началото на публичен вот. Оттам ще се излъчат четиримата най-популярни автори, а измежду тях жури ще определи победителя. Членове на журито са издателката Ан Палсон, професорът от Гьотеборгския университет Лизбет Ларсон и други изявени в областта на литературата имена. Лауреатът ще бъде обявен през октомври – месеца, в който обичайно се обявява Нобеловата награда.

С тази награда ние обявяваме протест. Искаме да покажем на хората, че сериозната културна работа не е необходимо да се появява в контекста на принудителен език, нередности или злоупотреби”, обясняват членовете на новата културна институция.

На 11 декември, когато ще бъде церемонията по връчването на паралелното отличие за литература, Нова академия ще се разпусне. Очаква се, че през 2019 г. Шведската академия ще излъчи двама победители, но дори това е под въпрос.

"Площад Славейков"