Спасители в Тайланд откриха в полузалята пещера 12 деца футболисти и треньора им, изчезнали преди 10 дни, предаде Ройтерс.

Те трескаво изпомпват водата, но силните валежи продължават и прогнозите не вещаят нищо добро. Така драмата на 13-те пленници може да продължи.

И е възможно да отнеме месеци, съобщиха от командването на армията в индокитайската държава. По тази причина децата ще получат провизии за 4 месеца. Ще бъдат обучени и да се гмуркат.

 

Водолази откриха късно в понеделник групата, след като изследваха тесните проходи и непрогледния мрак на водите. Футболистите на възраст от 11 до 16 г. и треньорът им бяха намерени на 4 километра от входа на пещерата.

Новината, че те са открити живи, предизвика празненства в цял Тайланд.

 

Видеозапис, направен от спасителите, показа момчетата, облечени с шорти, червени и сини фланелки, седнали или застанали на скала над прииждащата вода.

"Колко от вас са там. Тринадесет? Прекрасно - казва на английски език член на международния спасителен екип. - Вие сте тук от 10 дни. Вие сте много силни."

"Благодаря", отговаря едно от момчетата.

Друго от децата пита кога ще се измъкнат. Спасителят отвръща:

"Няма да е днес. Ще трябва да се гмуркате."

 

Децата са отслабнали физически. Те обаче са съвсем леко пострадали.

Вътрешният минисър Анупонг Паочинда заяви, че спасителите полагат огромни усилия, за да понижат нивото на водата в пещерата.

Спасители претърсват пещерата.

Валежите в Чианг Рай продължават и днес, а утре се очаква да се усилят.

"Най-напред бързо изпомпват водата, за да измъкнат децата колкото се може по-бързо - каза Анупонг пред журналисти. - Ако вали прекалено силно, нивото на водата ще се покачи и ще стане още по-лошо."

Първи до децата достигнаха британските водолаци Джон Волантън и Рик Стантън. Те имат дългогодишен опит в пещерното спасяване. Те откриха футболистите заедно с екип от "тюлени" от тайландския флот.

Спасители се отправят към пещерата.

 

Водолази се приготвят за гмуркане.

Децата и треньорът им изчезнаха след тренировка на 23 юни. Тогава те тръгнаха на разходка из системата от пещери "Там Луанд" в гора край границата с Мианмар.

Спасителите обърнаха внимание на могила, наречена от пещерняците Патая бийч. Тя се намира в третата галерия на системата. Екипът от спасителите се досети, че това е мястото, където децата биха могли да се укрият в случай на наводнение.

Спасители влизат в пещерата.

 

Оказа се обаче, че галерията е наводнена. Спасителите напреднаха още 400 метра и откриха състезателите и треньора им.

При огласяването на новината, че децата са открити, близките им, пристигнали в района, започнаха да надават радостни викови, да се усмихват и да се обаждат.

Как ще спасят децата

Спасителите се поздравяваха взаимно. Сега те трябва да решат кой е най-добрият начин да измъкнат групата. Те предупредиха, че това може да отнеме време.

В това време щастливата тринадесеторка получи хидриращ гел за подкрепление. В това време се разработва планът за безопасното им спасяване. Сред обсъжданите планове са изчакване нитово на водата да спадне или обучение на групата в използването на водолазни екипи за плуване през наводнената пещера.

"Помощта за децата ще отнеме време", заяви адмирал Нарис Пратоомсуван, командващият флота на Тайланд.

"Само придвижването от командния център в трета галерия до мястото, където те са открити, отнема близо 3 часа", допълни той.

Провинциалният губернатор Наронгсак заяви, че през нощта е проверено здравословното състояние на групата. Момчетата имат само леки наранявания. Сега спасителите ще направят всичко по силите си, за да ги извадят оттам, след което веднага ще ги предадат на чакащите отвън медицински екипи.

Британските спасители Ричард Стантън (вляво) и Джон Волантън първи достигнаха до децата.

Децата са в състояние да ходят, съобщи един от лекарите, участващи в спасителната операция. Те са оцелели с пиене на вода, течаща през сталактитите.

"Те се досетиха да пият вода в пещерата", каза д-р Сура пред Ройтерс.

При децата все още е екипът от тайландски "тюлени". Спасителите се опитват да поставят осветление, да прокарат ток и да дадат на децата комуникационно оборудване.

Роднина на едно от децата не може да сдържи радостта си заради вестта, че те са открити живи.

 

Тайландски будистки монаси се молят за децата.