За пръв път от години създателят на Bitcoin - или някой, представящ се за него - Сатоши Накамото публикува 21 страници нов материал. По негови думи - откъси от книга, в която ще разкаже за създаването на криптовалутата.

Краткият .pdf документ се появи на сайта NakamotoFamilyFoundation.org, регистриран преди три дни през Amazon. В него обаче няма никакви доказателства, че е дело на истинския Накамото. Австралиецът Крейг Райт, който от години твърди, че стои зад най-успешната криптовалута, веднага го обяви за измамник.

Технологичният сайт Wired.com се опита да потвърди поне част от твърденията в документа през някои от известните лица в обществото на криптовалутите - но безуспешно и в двете посоки.

Накамото или не, авторът на документа разкрива интересни детайли. Например признава директно, че "Сатоши Накамото" е фалшиво име, като отбелязва, че за японците това е еквивалента на "Джон Смит". Признава, че когато е направил всичко възможно да остане анонимен, не е отчел, че хората ще наблюдават времето му на активност в мрежата и ще установят, че вероятно живее на източния бряг на САЩ - или просто работи през нощта. Намеква деликатно, че не е японец - но видно има привързаност към японската култура и език.

Авторът на текста разкрива интересни детайли - например факта, че майка му е писател, а баба му - собственик на малко издателство. Споделя и за любовта си към добрия правопис. Разкрива детайли и за първите тестове на Bitcoin, като подчертава, че това, което имаме днес, е версия 2.0. Подчертава за пореден път факта, че криптовалутата е създадена като реакция на световната финансова криза. 

Признава, че влиза в шифърпънк обществото още на 14 години, където "анонимността е фундаментална като дишането". В 20-те си години започва да работи по Bitcoin, като през това време е изследовател в университетска лаборатория.

По-интересна е целта на откъса - според Накамото това е "кратка история", която всъщност е откъс от по-голяма книга, чието заглавие скрива в проста криптограма. Тя се чете като "Хонне и Татамае", фраза в японския, която предава контраста между личните чувства и мисли на човек и неговото поведение пред останалите. 

Дали книгата наистина ще бъде публикувана зависи от интереса към нея, заявява авторът.

И завършва текста с оптимистично разсъждение за бъдещето на криптовалутите - според него е неизбежно те да се ползват масово за разплащане и отбелязва гордостта си от това, че неговото творение е предизвикало това.

Важно е да се отбележи, че всеки, представящ се за Накамото, може лесно да го докаже - като просто направи трансфер с първите биткойни, "изкопани" със сигурност единствено от него. Никой досега не го е правил.

Междувременно стойността на Bitcoin, която падаше плавно през последните месеци, скочи с 500 долара.