Националистическа партия, която крепи гръцкото правителство, заяви днес, че е готова да го събори заради сделката за името на Македония, която не одобрява.

Панос Каменос, председател на „Независимите гърци“ (АНЕЛ), който е и министър на отбраната, нарече договора за името „Северна Македония“ „лош“ и заяви, че той може да бъде одобрен единствено чрез референдум или нови избори, съобщи всекидневникът „Катимерини“.

„Няма да позволим сделката да се придвижи напред без одобрението на гръцкия народ“, каза Каменос. „Когато казвам, че хората трябва да бъдат попитани, имам предвид, че това трябва да стане чрез референдум или на избори“.

Управляващата коалиция между крайнолявата СИРИЗА на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас и националистите на Каменос има 152 места в 300-членния парламент. Със своите 7 депутати АНЕЛ държи ключа към крехкото мнозинство на правителството.

Договорът, под който се подписаха Ципрас и македонският му колега Зоран Заев, подлежи на одобрение с референдум в Македония и с парламентарно гласуване в Гърция.

Той трябва да отвори процедурите за приемане на Македония в НАТО и за начало на преговорите й за членство в ЕС през 2019 г., които досега Атина блокираше.

Каменос обаче каза, че процедури в НАТО не могат да бъдат задвижвани, преди да са ясни резултатите от македонския референдум.

Гръцката ратификация на договора трябва да стане с квалифицирано, а не с обикновено мнозинство, добави той. В противен случай по думите му трябва да бъде свикан референдум.

Правителството трудно може да събере квалифицирано мнозинтсво, тъй като консервативната опозиция „Нова демокрация“, която има 76 места, също критикува договора. Не може да се очаква да го одобрят и 15-те депутати на крайнодясната „Златна зора“.

Ако изгуби подкрепата на АНЕЛ, Ципрас, с неговите 145 депутати, ще трябва да я търси съюзници сред 32 депутати от три либерални и центристки партии, 15 комунисти и 10 независими.