Д-р Дечо Дечев - директор на университетската болника "Свети Иван Рилски"в София - е кандидатът на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за нов управител на НЗОК. Номинацията му вече е внесена в Народното събрание. Крайният срок за представяне на кандидатури за поста изтича днес. До края на работния ден е възможно да се появят и други имена, но през последните години практиката е кандидатът да е само един. Според източници на Клуб Z няма да представят свое предложение за поста. Засега не се очаква и социалистите да направят това до края на деня. 

Д-р Дечев от 2008 г., с кратко прекъсване, е управител на една от най-успешните като финансови показатели университетски болници - "Св. Иван Рилски" в София. Той е работил в здравното министерство, 5 години в здравната каса, където беше завеждащ лекарствената дирекция и заместник-директор през периода 2001-2002 г., отново заместник-директор за времето до 2005 г., а след това 3 години беше член на управителния съвет, който тогава беше шапката на институцията. През 2008 г. Дечев оглави борда на "Св. Иван Рилски". При управлението му клиниката стана една от трите от общо 65 държавни болници с положителни финансови резултати.

Д-р Дечев бе отстранен от поста си в университетската болница по време на управлението на здравния министър Петър Москов (във втория кабинет "Борисов" - б.р.) заради несъгласие с министъра и водената от него политика. Поводите - идея на Москов да обедини деветте болници в Медицинска академия в София, както и въвеждането на идентификация с лични карти в болниците, тъй като клиниките можеха да регистрират пациенти с копие на документа. Д-р Дечев бе уволнен, а това предизвика протести на колегите му. Той бе възстановен от служебния министър на здравеопазването Илко Семерджиев през миналата година. 

До поредната смяна на управителя на НЗОК се стигна, след като управляващите от ГЕРБ още в края на миналата година поискаха оставката на собствения си кандидат за поста преди това - проф. Камен Плочев. Конкретният повод бе, че професорът си позволи да напише писмо до Народното събрание, в което представя данни за задълженията на касата към болници в чужбина за лечение на български граждани.

От здравното и финансовото министерство първоначално отричаха представените от проф. Плочев числа - а именно задължения от над 200 млн. лв., половината от които просрочени. Въпреки че управителят на касата се оказа прав, той бе отстранен от Народното събрание, след като отказа да подаде оставка, но излезе в дълги болнични. След третия месец невъзможност за изпълняване на задълженията на управителя на НЗОК надзорният съвет на касата може да внесе в парламента искане за пресрочно прекратяване на мандата. Както се и случи - след писмо на самия проф. Плочев до органа, в което се казваше, че той не подава оставка, а се позовава на законовия текст, който позволява отстраняването му.