Две години след като новоизбраният генерален директор на БНР Александър Велев уволни шефката на програма "Хоризонт" Лили Маринкова, съдът я възстанови на работа.

Това става ясно от решението на Върховния касационен съд (ВКС), публикувано вчера. Освен възстановяването на работа, националното радио трябва да заплати на Маринкова обезщетение в размер на малко над 15 500 лева, както и 600 лева разноски по делото и близо 600 лева държавни такси. 

ВКС се позовава на чл. 344 от Кодекса на труда, според който "работникът или служителят има право да оспорва законността на уволнението пред работодателя или пред съда и да иска възстановяване на работа".

Маринкова бе уволнена през юни 2016 г., малко след като Велев оглави БНР. с мотива, че е навършила пенсионна възраст, въпреки че не й достигаха две години трудов стаж. Уволнението бе мотивирано с чл. 328 от КТ - "поради сключването на договор за управление на предприятието". 

Веднага след уволнението журналисти, преподаватели, медийни експерти настояха Маринкова да бъде върната в ефир.  

Тогава Лили Маринкова разказа пред Клуб Z:

"При връчването на заповедта Велев ми каза, че "Хоризонт" е съсипан и аз съм една от виновните. Малко по-късно имахме среща - целият състав на "Хоризонт" с Александър Велев и Васил Велев - новопредставеният директор на програмата. Там аз помолих Александър Велев да каже пред хората, наистина ли е съсипан "Хоризонт". Пред тях той замълча. Защото чисто обективно, данните нe говорят за това. Трябват ми две години стаж за пенсиониране, Велев отсече: "Ще отидеш на трудовата борса".

Маринкова е работила в БНТ и Канал 3. Носителка е на наградите "Репортер на годината", "Сирак Скитник" и на голямата награда на Българската медийна коалиция за цялостен принос към независимостта на медиите и утвърждаването на принципите на гражданското общество. Водеше предаванията "Разговор с Вас", "Хоризонт преди всички" и "Неделя 150".

Директор на "Хоризонт" стана през април 2015-а.

"Би било разочароващо да не се върна", коментира днес Маринкова пред Клуб Z.

Дали ще води пак предавания - зависело от генералния директор.

"Изпитвам удовлетворение", допълни тя.