Невзети изпити и сексуален тормоз са в основата на убийството в Пловдив на 70-годишния доц. Стефан Нейков от Аграрния институт.

42-годишен мъж е задържан и се разследва за престъплението, съобщава бТВ.

Мотивът за нападението, според предварителното разследване, е отношението на преподавателя към съпругата на задържания. Тя е 32-годишна и от 14 години се опитва да завърши Аграрния университет, като твърди, че Нейков искал от нея сексуални услуги.

Студентката, чийто съпруг е задържан, е искала да завърши образованието си, започнато още през далечната 2005 г., съобщиха от Окръжна прокуратура Пловдив.

Тя и убитият преподавател са имали връзка още тогава, но междувременно младата жена прекъсва и се омъжва. Сега поискала да поднови образованието си и се свързала с доц. Стефан Нейков, за да й помогне. Той обаче започнал да я изнудва за секс, твърди в показанията си задържаният мъж.

Това довело до желанието на съпруга на дамата да сплаши учения, който е примамен да отиде на изхода на Пловдив в посока Оризари. Именно там се стига до фаталния край. Извършителят твърди, че не искал да убива жертвата, а единствено да я сплаши. След това с лек автомобил транспортира убития до района на Военна болница.

Нейков е открит снощи след 22 ч в безпомощно състояние именно до Военната болница. Още първоначално бе съобщено, че побоят е нанесен другаде.

Предстои тройна съдебно медицинска експертиза, но предварителните данни от аутопсията показват, че Стефан Нейков има няколко счупени ребра и други тежки травми. Той е намерен умиращ буквално до колата му - скромен "Фолксваген Поло".

Предстои повдигане на обвинение за предумишлено убийство.

Дълги години доц. Стефан Нейков е работил в Института по растително генетични ресурси в Садово, специалност "Зеленчуци", където се е и пенсионирал, съобщава "Дарик". Бил е преподавател и в Аграрния университет в Пловдив.