Темата „Белене“ продължава да разделя българското общество. 30% са на мнение, че атомната централа задължително трябва да бъде построена, но за мнозинството икономическият фактор е решаващ – според 59% проектът си струва да се реализира само, ако е икономически изгоден.

Това сочат данните от последното национално представително изследване на "Алфа рисърч", проведено в периода 17- 25 юни 2018 г., чрез пряко стандартизирано интервю лице-в-лице, сред извадка от 1017 души

 Аналогична е ситуацията и по отношение на евентуални рискове, свързани със строежа на централата. 30 на сто са спокойни, но много по-внушително мнозинство от 69 на сто имт различни опасения.

 

Сред тях най-съществени са рисковете от аварии и екологично замърсяване (46%). Следват финансово икономическите (29%), геополитическите (23%), вътрешно-политическите (20%).

По-младите хора, гледащи на проекта през призмата на по-дълъг житейски хоризонт, както и тези с по-високо образование,  са  много по-склонни да отчитат нивата на риск и да се въздържат от подкрепа за проекта, отчитат от "Алфа рисърч".