Съпружеска хомосексуална двойка има право на пребиваване в България, ако единият в двойката е гражданин на ЕС, отсъди Административният съд в София.

Става дума за Кристина и Мариама, двойка от Австралия и Франци, сключили брак на 1 юни 2016 г. във Франция. Там еднополовите бракове са легални от 2013 г. насам.

Мариама, като гражданка на ЕС, има право да пребивава навсякъде в Съюза. Кристина получава позволение за пребиваване на основание Директива 2004/38/EC относно правото на свободно движение и пребиваване в Европейския съюз, тъй като макар да не е европейска гражданка, е съпруга на такава. През 2017 г. обаче дирекция "Миграция" на родното МВР й отказва правото на пребиваване, тъй като еднополовите бракове не са позволени според българската Конституция.

Българският съд обаче реши, че според правото на ЕС не е позволено на държава-членка да откаже на гражданин на трета страна, встъпил в брак с гражданин на Съюза, право на пребиваване на територията на тази държава-членка по съображението, че нейното право не предвижда брака между лица от един и същ пол. 

Подобно дело имаше наскоро и в Румъния, отбелязва адвокатката на френско-австралийската двойка Деница Любенова - случаят "Коман". То стигна до Европейския съд, който реши, че ържавите-членки „не могат да възпрепятстват свободата на пребиваване на гражданин на ЕС с отказ да се предостави на еднополовия му партньор, гражданин на страна, която не е член на ЕС, производното право на пребиваване на тяхната територия“.

"Щастлива съм да празнувам не само своето право да живея в България, но също и правото за всяка еднополова двойка да ползва правото си на придвижване в ЕС," казва Кристина, след като разбира за решението на съда.