Споразумението ОПЕК+ за намаляването на добива на петрол и добрите отношения със Саудитска Арабия са донесли на руския бюджет 4 трилиона рубли (над €54.3 милиарда) за 2 години. Това съобщи в интервю за НТВ шефът на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев.

През декември 2016 г. 13 държави членки на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) и други 11 държави износители начело с Русия, които не са в картела, подписаха споразумение за намаляване на производството на петрол с 1.8 милиона барела на ден до нивото от октомври 2016 г. Делът на Русия падна с 300 хил. барела на ден. Основната цел на споразумението беше желанието на страните износители да намалят доставките на петрол на световния пазар и да повишат цените. Оттогава цената на бенчмарковия "Брент" е нараснала от $50 до $78.6.

На среща във Виена в края на юни т.г. ОПЕК+ договориха увеличение на добива с 1 милион барела дневно. А малко преди това по време на Световното първенство по футбол в Русия руският президент Путин и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман се разбраха форматът OПЕК+ да продължи.

[nid:69245]]

"Благодаря на работата на президента Путин с краля и престолонаследника на Саудитска Арабия, двустранните отношения се намират на уникален етап от развитието си и това се измерва в добри резултати за бюджета. Смятаме, че над 4 трилиона рубли е получил руският бюджет благодарение на тази сделка със Саудитска Арабия", казва Дмитриев.

Според него сегашната ситуация може да се определи като "много добри и силни времена за Русия". В допълнение към цялостното развитие на икономиката и стабилните цени на петрола шефът на фонда отбелязва добрата организация на Световната купа. "И всички страни, които бяха много скептични за Русия - имаше много невярна информация за Русия, те трябва да признаят, че Световната купа е просто перфектна и позитивна за нас", отбелязва Дмитриев.

На 23 юни участниците в споразумението ОПЕК+ се договориха да увеличат производството с 1 милион барела на ден. Русия ще има около 200 хиляди барела дневно от тази квота. Това беше направено, за да компенсира спада на производството във Венецуела поради кризата в страната и вероятно ембарго върху доставките на петрол от Иран.

На 30 юни американският президент Доналд Тръмп заяви, че е успял да убеди краля на Саудитска Арабия Салман да увеличи производството на петрол с около 2 милиона барела на ден. Малко по-късно от Белия дом направиха известно отстъпление, отбелязвайки, че саудитският крал само е посочил, че може да увеличи - при необходимост, добивите с до 2 млн. барела.

Според анализатори подобни изявления на президента се дължат на това, че за републиканците, които представлява Тръмп, е важно да се намалят рязко увеличените цени на бензина в навечерието на изборите за Конгрес на 6 ноември. (Всичките 435 места в Камарата на представителите ще бъдат запълнени след изборите, както и една трета от стоте сенатори -  а демократите смятат, че могат да спечелят значително предимство пред политическите си съперници.)

Все пак туитът на Тръмп спомогна за понижение на фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през август с 1.3% към $73.20 за барел, след като в края на търговията миналия петък те удариха $74.46 за барел - най-високо ниво от ноември 2014 г. А фючърсите на бенчмарковия "Брент" с доставка през септември се понижиха с 1.16% към 78.32 долара за барел.

Eвентуалната забрана за закупуване на нефт от Иран обаче може да доведе до увеличаване на котировките. В интервю, излъчено през уикенда, американският президент предупреди близките съюзници на САЩ, че европейските компании, които правят бизнес с Иран, са изложени на риск от налагане на санкции, ако не се съобразят с настояването на Белия дом да сведат до началото на ноември техния внос на ирански петрол "до нула".

Енергийната консултантска компания FGE отбеляза, че планът на администрацията на Тръмп означава, че има риск от намаляване до края на годината на предлагането на ирански петрол за 2.4 - 2.7 млн .барела дневно.

"Трябва да бъдем готови за евентуални големи ценови колебания в бъдеще", предупреди компанията FGE, цитирана от Ройтерс.  

В края на март т.г. саудитският принц Мохамед бин Салман заяви, че би искал да сключи с Русия двустранно споразумение за условията на производство за "10-20 години". Според него и двете страни вече са обсъдили "цялостната картина на споразумението".

Наред с това напрежението на пазарите на петрол остава заради ескалацията на търговските спорове между САЩ и водещи икономики като Китай, Европейския съюз, Индия и Канада поради митата.

"Заплахата от световна търговска война и спадащи цени на финансовите активи повдигат въпроса доколко митническите тарифи биха могли да навредят на глобалната икономика и респективно на потреблението на петрол", казват от банката JP Morgan Chase. Според американската банка "среден по интензитет търговски конфликт вероятно ще намали световния икономически растеж с най-малко 0.5%".