Германската канцлерка Ангела Меркел потуши вчера кризата в своето правителство, като постигна компромис с вътрешния министър Хорст Зеехофер за ограничаване на незаконната миграция в Германия.

Сделката, договорена след среща в последния момент снощи в Берлин, призовава за създаване на специални транзитни зони на границата на Германия с Австрия, където кандидатите за убежище, регистрирани вече в други страни от Европейския съюз, да бъдат държани, преди да бъдат върнати. Целта е да се спре вторичната миграция, когато бежанците използват отворените граници в Европа, за да достигнат Германия.

Споразумението обаче не предвижда да бъдат спрени напълно мигрантите да влизат в Германия - искане на Зеехофер, което Меркел отхвърли, защото това би застрашило Шенгенската зона и би поставило под натиск страните, където пристигат мигрантите, като Италия и Гърция, пише британският в. "Таймс".

Австрия обаче заплаши да въведе граничен контрол по границите с Италия и Словения, ако споразумението между Меркел и Зеехофер влезе в сила.

„Ако споразумението стане официална позиция на германското правителство, ще бъдем принудени да вземем мерки, за да предотвратим негативни ефекти върху Австрия и населението й“, се казва в изявление на правителството във Виена, цитирано от британския в. „Телеграф“.

Виена многократно предупреждаваше, че ще предприеме съответните мерки при едностранно затваряне на границите от страна на Германия, припомня „Дойче веле“. Австрийската реакция показва, че сделката може да се окаже трудна за приемане от някои от европейските партньори на Германия, пише „Файненшъл таймс“.

Вероятно ще бъде затворен популярния за нелегалните мигранти път през планинския проход Бренер Пас през Алпите. От следващата седмица Австрия въвежда временно контрол по границите с ФРГ и Италия, съобщи Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

През юли и септември австрийските власти ще извършват проверки на няколко гранични пункта в Германия и Италия за по пет дни. Това не е реакция на новия план на Берлин за бежанската политика, а дългосрочно планирана мярка, увери говорител на министерството на вътрешните работи във Виена, като допълни, че ще бъде наложена в координация с Брюксел.

Граничният контрол ще продължи от 9 юли до 13 юли и от 17 септември до 21 септември. Повод за проверките е срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС на 12 и 13 юли в Инсбрук, и срещата на държавните и правителствените ръководители на ЕС на 20 септември в Залцбург, поясниха още от Виена.

Проходът Бренер Пас е главен търговски път и е жизненоважен както за италианската индурстрия, така и за Германия и други северноевропейски страни. Германски компании са силно притеснени от възможността да бъде затворен и призоваха управляващите да направят необходимото, за да предотвратят това, пише "Политико".

Страните, които имат общи граници с Германия ще са принудени да копират мерките, предвидени в споразумението между ХДС и ХСС, защото иначе рискуват да се превърнат в затвор за десетки хиляди мигранти, които се опитват да стигнат до роднините си, които живеят във федералната република, пише „Ню Йорк таймс“.

Това ще предизвика верижна реакция из цяла Европа и може да сложи край на свободното пътуване в 26-те страни членки на Шенгенската зона.

„Свободното пътуване Шенгенската зона, което беше правило, а не изключение, е на път да се превърне в изключение вместо в правило. С други думи може да остане „свободно“ само на думи“, пише американското издание.

Унгарският премиер Виктор Орбан, един от най-яростните критици в ЕС на миграционната политика на Меркел, също заяви, че е готов на двустранно споразумение с Германия. Той обаче многократно е призовавал за затваряне на границите за нелегални мигранти в рамките на Шенген.

В интервю за германския в. "Билд" той каза, че е "отворен към разговори за двустранно споразумение за приемане обратно на мигранти, опитващи се да влязат в Германия, ако Меркел успее да постигне подобно споразумение с Виена".

Затварянето на вътрешните граници в рамките на ЕС ще доведе до огромна тежест за страните на първа линия, където мигрантите пристигат за пръв път в Европейския съюз. Новите управляващи в Италия вече наложиха вето на всички решения от среща на върха в Брюксел миналата седмица в опит да прокарат решение на проблема, което удовлетворява страната. Те заплашват и с излизане от Евросъюза.

В центъра на драмата в управляващата коалиция в Германия стоеше противоречието между ограничаването на придвижването на мигрантите, които вече са влезли в ЕС, и поддържането на вътрешните граници в съюза отворени. Въпросът пред Меркел е сложен и няма еднозначен отговор.

Може би в крайна сметка границите ще бъдат достатъчно отворени, за да се запази Европейският съюз такъв, какъвто го познаваме, и достатъчно затворени, така че да са доволни политиците и електоратът, които се боят от последствията от мигрантския натиск, прогнозират от "Ню Йорк Таймс". Това може да означава връщане на проверките на документи по границите между европейските държави.

Ако германската канцлерка успее да реши това противоречие, останалата част от Европа също ще се успокои, поне засега, пише американското издание. Ако се провали – както в запазването на отворените граници, така и в стабилизиране на управляващата си коалиция, това ще коства стабилността в Германия. А Европа може и да я последва.