Бащата на капитана на нигерийския национален отбор Джон Оби Микел е бил отвлечен часове преди неговият син да изведе "суперорлите" в мача срещу Аржинтина (1:2) на Световното, признава самият футболист пред Би Би Си.

Това е станало на 26 юни в град Енугу в Нигерия, а на 2 юли Оби Микел е бил освободен. Преди това похитителите са имали престрелка с местната полиция, но са се измъкнали.

Бившият играч на "Челси" е платил 10 милиона найри откуп (около 21 хиляди паунда).

Бащата на халфа става жертва на отвличане за втори път през последните 7 години. Джон Оби Микел е научил четири часа преди мача, когато той и съотборниците му пътували към стадиона в Санкт Петербург с автобус. Капитанът е получил обаждане по телефона от човек от семейството си, който му казал, че трябва да се чуе с извършителите.

Микел не е съобщил на никого от съотборниците си и на шефовете от футболната асоциация на Нигерия - не е искал да внася смут преди решителния двубой. "Суперорлите" загубиха с 1:2 и отпаднаха.

"За втори път трябваше да живея със страха, че ще загубя моя баща, а това е доста стряскащо, каза Джон Оби Микел пред Би Би Си. - Сега беше моят баща, но утре може да е всеки друг. Там е проблемът. В някои части на страната ни властва терор и хората са много уплашени. Животът в Нигерия губи стойност. Няма значение какъв е статусът ти, трябва да има някаква сигурност. И без това се преживява трудно, а хората трябва да се страхуват и за физическото си оцеляване."

Оби Микел беше похитен за първи път през 2011 г., когато наследникът му обличаше екипа на "Челси". Сега той е играч на китайския "Тянжин Теда". Този път бащата е станал жертва на престъпление, докато е возен с кола. Той и спътникът му са заплашени с оръжие.

"Искам да призова нашето правителство да продължава да се бори с престъпността, продължава Микел. - Баща ми е бил измъчван. Това е неприемливо. Надявам се, че бандитите ще бъдат заловени и изправени пред съда. Обичам страната си, гордея се, че съм нигериец и винаги е чест да представлявам Нигерия."

Полицията в Енугу разпространи съобщение, в което се казва, че бащата на Джон Оби Микел и други хора са били оставени на свобода, след като полицията е открила похитителите и е започнала престрелка. Те побегнали в гората и оставили жертвите си.

През 2008 г. беше отвлечен братът на бившия нигерийски национал Джоузеф Йобо и освободен след две седмици.