До 20 години затвор заплашват мъжа, задържан за убийството на доцента от Пловдив. Това обясни пред Нова тв тази сутрин зам. окръжният прокурор на града Галин Гаврилов.

Както Клуб Z писа, 70-годишният доц. Стефан Нейков от Аграрния институт беше намерен късно в понеделник вечерта в безпомощно състояние до колата си, паркирана до Военна болница в града. Според разследването мъжът е пребит до смърт с бухалка на безлюдно място извън Пловдив. После е докаран до болницата.

Интересно е, че задържаният твърди, че е искал да го сплаши, но не и да го убива.

Според прокуратурата Нейков е нападнат в момент, когато изнудвал 32-годишна студентка за пари и интимна близост, в замяна на което обещал да уреди изпитите и завършването й. Макар и пенсиониран, той все още имал добри контакти и затова бил помолен да "упражни" влиянието си, за да си възстанови дамата студентските права и да се дипломира след неколкогодишно прекъсване.

"На практика имаме осъществена среща между студентката и бившия преподавател на изхода на град Пловдив в посока Оризаре. Там има спортна зала - разкри днес прокурор Гаврилов. - Малко по-късно на мястото е дошъл и съпругът, който вече е обвиняем по делото."

Арестуван за престъплението е именно 42-годишният мъж на студентката. Прокуратурата му е повдигнала обвинение за умишлено убийство.

"Относно това какви намерения е имал извършителят на престъплението ние съдим по това какво той е обективирал в действителността - коментира прокурорът темата дали изобщо има умисъл на убийството. - А той е извършил тежък побой, нанесен с бейзболна дървена бухалка. Дали е имал намерение да убива или не, съдим по това, което е сторил, а не по това какво се говори."

Обвинителят потвърди, че в много тежко състояние берящият душа преподавател е бил откаран и "захвърлен" до колата си, извършителят се е отдалечил, а съпругата му е опитала да скрие бейзболната бухалка.

„Наказанието, което се предвижда, е лишаване от свобода от 10 до 20 години. Задържан е за срок от 72 часа с прокурорско постановление”, заяви прокурор Гаврилов.