Йордания подготвя почвата за предстоящата среща на върха в Хелзинки - първият дипломат на кралството ще обсъди в Москва сирийския въпрос, пише руското издание "Комерсант", цитирано от БТА.

Днес в руската столица ще разговарят външните министри на Русия и на Йордания - Сергей Лавров и Айман Сафади. Йорданският гост пристигна в Русия седмица след разговорите на краля Абдула Втори във Вашингтон и по-малко от две седмици преди срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп в Хелзинки, където руският и американският лидер ще обсъдят ситуацията в Сирия и може би перспективите за уреждане в Близкия изток. 

Същите теми се дискутираха и на йорданско-американската среща на върха. Затова може да се каже, че визитата на йорданския външен министър в Москва е част от подготовката за срещата в Хелзинки, разсъждава вестникът.

Предполага се, че президентът Тръмп ще предложи на руския си колега Путин сделка, която ще позволи на Башар Асад да остане на власт в Сирия срещу изтегляне на иранците от тази страна, добавя "Комерсант".

В неделя съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън съобщи пред Си Би Ес, че в Хелзинки ще бъде засегната темата за "изтегляне на иранските войски от Сирия", каквито официално там няма, пише "Комерсант". 

Дипломатически източници на Си Ен Ен междувременно заявиха, че САЩ са готови да склонят Асад отново да поеме контрола над Южна Сирия при условие сирийските власти да не преследват опозицията в този регион и оттам да се изтеглят проиранските сили, включително бойците на ливанското движение "Хизбула".

Има данни, че Вашингтон е готов да обсъди и възможността режимът на Башар Асад да остане на власт по време на преходния период в Сирия срещу пълно изтегляне на иранците от Сирия. Същата позиция споделя и Израел.

Москва е готова да обсъди изтеглянето на всички несирийски сили от районите, граничещи с Израел и Йордания. Готова е също, ако всички страни се съгласят, да разположи там руска военна полиция. Въпросът е доколко е готов за компромиси Техеран, пише всекидневникът.

"Не виждам никакви признаци, че Иран смята да се изтегли от Сирия. Освен това Техеран върши част от дейността си чрез проирански групировки, върху които Русия просто няма реално влияние", коментира за "Комерсант" Хамидреза Азизи, старши преподавател в техеранския университет "Шахид Бехещи".