Китай оказва натиск върху Европейския съюз да излязат със силно общо изявление срещу търговската политика на американския президент Доналд Тръмп на среща на върха по-късно този месец, но среща съпротива, предаде Ройтерс, цитирайки неназовани европейски търговски представители. 

На срещи в Брюксел, Берлин и Пекин висши китайски представители, включително вицепремиерът Лиу Хе и външният министър Уанг И, са предлагали съюз между двете икономически сили, както и да отворят повече китайския пазар в знак на добра воля.

Имало е и предложение Китай и ЕС да предприемат общи стъпки срещу САЩ в Световната търговска организация (СТО). ЕС обаче е отхвърлил идеята да се съюзява с Пекин срещу Вашингтон според петима европейски представители и дипломати, говорили пред Ройтерс преди срещата на върха ЕС - Китай в Пекин, насрочена за 16 и 17 юли т.г.

Вместо това срещата се очаква да завърши със скромно комюнике, което потвърждава ангажимента на двете страни към многостранната търговска система и обещава да се създаде работна група за модернизиране на СТО, съобщава агенцията, цитирайки европейски представители.

Вицепремиерът Лиу Хе е казал в личен разговор, че Китай е готов да обяви за първи път кои свои сектори може да отвори за европейски инвестиции на годишната среща на върха, в която се очаква да вземат участие президентът Си Дзинпин, министър-председателят Ли Къцян и висши европейски представители. 

Китайските държавни медии разпространяват посланието, че ЕС е на китайска страна, поставяйки Европа в деликатно положение. Предишните две срещи на върха през 2016 и 2017 г. завършиха без съвместни съобщения заради несъгласия по териториалните спорове в Южнокитайско море и по търговията.

„Китай иска ЕС да застане заедно с Пекин срещу Вашингтон, да вземе страна“, казва европейски дипломат, цитиран от Ройтерс. „Ние няма да го направим и сме им го казали.“

Ройтерс отбелязва, че въпреки американските мита върху европейската стомана и алуминий и заплахите на Тръмп да наложи и 25% мито върху европейските автомобили ЕС споделя американските оплаквания от затворените китайски пазари и манипулации в международната търговия.
Агенцията припомня, че Тръмп се готви да наложи милиарди долари мита върху китайския внос в САЩ от 6 юли т.г.

„Тръмп разцепи Запада и Китай се опитва да спечели от това. Той никога не се е чувствал удобно с единен Запад“, казва друг европейски представител, свързан с отношенията ЕС - Китай, цитиран от Ройтерс.