Съдбата имаше да се отплаща на Гарет Саутгейт. Дългът е изчистен.

Това е един от водещите изводи в английската преса след снощната победа с дузпи (5:4, 1:1 в редовното време) срещу Колумбия на руския мондиал. "Трите лъва" са на четвъртфинал срещу Швеция в събота от 17:00 ч. в Самара - за първи път от 2006 г.

Няколко знакови неща се случиха снощи на стадион "Откритие арена" ("Спартак") в Москва.

Англия спечели за първи път с дузпи на Световно. Отпадна с 11-метрови удари през 1990-а, 1998-а и 2006 г. И на три европейски първенства - 1996 г., 2004 г. и 2012 г.

От 1990 г. насам, когато Гари Линекер и компания отстъпиха пред Германия на епичен полуфинал в Италия, селекцията имаше една елиминационна победа на мондиал - в Германия 2006 срещу Еквадор (1:0).

Тази статистика беше основната причина англичаните да чакат със свити сърца снощния двубой с Колумбия. И когато дойдоха дузпите, пред много от тях изплуваха мрачните спомени от отпаданията от Германия, Португалия, Аржентина, Италия..., пишат медиите.

През 1996 г. Гарет Саутгейт изтърва последната дузпа за Англия и Германия елиминира домакините на друг епичен полуфинал на Европейското, а по-късно вдигна купата. Онзи отбор беше много по-силен от сегашния - и като единици, и като игра. В редиците му бяха Дейвид Сиймън, Стюърт Пиърс, Пол Инс, Тони Адамс, Дейвид Плат, Пол Гаскойн, Алън Шийрър, Теди Шерингам, Стив Макманаман... И Саутгейт, който се разплака след голямата битка на "Уембли", разбила сърцата на сънародниците му.

Хари Кейн е играч на мача.

Снощи сълзите бяха от радост и бяха споделени със съпругата му Алисън, с дъщерята Миа (19 г.) и синът Флин (15 г.), отбелязва "Гардиън". Семейството е до селекционера в Русия.

"Онзи спомен никога няма да ме изостави, рече Саутгейт на пресконференцията. - За жалост. Ще бъде с мен завинаги, но днес беше специален момент за нашия отбор. Ще даде вяра на следващите поколения. Винаги трябва да вярваме, че в този живот всичко е възможно. Казах на играчите преди мача, че не бива да се влияят от миналото, а да пишат своята собствена история. И тези млади футболисти показаха точно това. Те са наслаждават на Световното и сега гледат към четвъртфинала. Още не сме свършили работата си тук, не искаме да се прибираме у дома. Феновете ни бяха много по-малко от колумбийците на трибуните, но аз им благодаря. Поздрави на всички англичани."

"Гардиън", "Индипендънт", както и булевардните "Дейли мейл" и "Сън" отбелязват, че победата е била най-важното нещо в този мач. Може и да не е постигната блестящо, тимът може и да е допуснал изравняване в 90-ата минута, но след това е проявил характер и мъжество. Дори след пропуснатата дузпа от Джордан Хендерсън, която даде предимство на Колумбия.

"Не беше сън! Нацията трябваше да се ощипе на събуждане след историческата победа с дузпи", тръби "Сън".

Пред най-тиражния вестник на Острова Алън Шийрър остро критикува поведението на Колумбия и хвали характера на отбора си. 

"Тази победа ще ни направи по-силни", убеден е бившият голмайстор.

"Мамо, не се прибирам у дома", казал на майка си по телефона Джеси Лингард, пеейки с феновете на стадиона (и записвайки ги на телефона си) химна "Футболът си идва у дома".

 

"Ръката на Джорд", е заглавие на "Сън" за един от героите - вратаря Джордан Пикфорд, спасил дузпа с една ръка. Има игра на дума с "Божията ръка" (Hand of God) на Диего Марадона точно срещу Англия през 1986 г.

"Пикфорд ни прати напред", тръби "Дейли мейл". И добавя: "Ти си нашият герой" в похвално слово за Гарет Саутгейт.

Централно място във всички медии заемат репортажи за празненствата на англичаните навсякъде по света, но най-вече в родината им и в Русия.

В Лондон беше така...

Снощи след 19 часа местно време улиците в родината на футбола придобиха призрачен вид. Доста снимки и видеа показват това. Очаква се мачът да удари рекорди по гледаемост. Но след победната дузпа на Ерик Дайър стотици хиляди излязоха по улиците. Те се запасиха с обилно количество алкохол след затварянето на пъбовете.

Звучи банално, но е истина - Англия не спа. А днес не се говори за почти нищо друго, освен за дузпите с Колумбия и игрите на съдбата.